Aan het woord is Ton van der Ploeg, voorzitter van Damclub Baarn Soest. De vereniging heeft vijftien actieve leden die de damsport wekelijkse beoefenen. Zowel volwassenen als jeugd-dammers zijn lid. Zij spelen wekelijks op vrijdagavond in het Rode Kruisgebouw aan de Burgemeester Penstraat 6 in Baarn de zogenaamde onderlinge competitie. Ook wordt er in teamverband gespeeld op provinciaal niveau. Daarnaast wordt er wekelijks op maandagmiddag en vrijdagavond les gegeven. Regelmatig worden er damtoernooien op provinciaal en nationaal niveau georganiseerd voor de dammende jeugd.

EIGEN BORD ,,Vanaf midden maart zijn we in verband met de coronacrisis niet meer bij elkaar geweest. We zijn blij met de versoepelingen per 1 juli en toestemming van de gemeente Baarn! Vrijdag beginnen we weer volgens de regels dus op genoeg afstand. Ieder speelt met zijn eigen bord en zit aan de kopse kant van de tafel. De speelzalen in het Rode Kruisgebouw zijn er ook helemaal klaar voor wat dat aangaat.”

Van der Ploeg is maar wat blij dat de leden weer met elkaar kunnen dammen. ,,De damschijven kunnen weer op het bord, want vanaf 1 juli mogen ook wij weer achter het dambord de strijd met elkaar aangaan, zo werd door  de KNDB bekend gemaakt. De anderhalve meter regel, voor wie dit even vergeten waren en ingesteld door de overheid, vanwege het coronavirus komt eveneens per 1 juli voor binnensporten te vervallen, maar betekent niet dat we elkaar met damborden te lijf mogen gaan, als je hebt verloren. Haha.”

HERSENFITNESS Dammen wordt door NOC*NSF erkend als sport. Waarom dammen, wat is er zo leuk aan? ,,Ik kan heel veel voordelen noemen", zegt Van der Ploeg. ,,Maar ik beperk me voor de belangrijkst voordelen. Dammen kun je vanaf 4 jaar leren en is geschikt voor jong en oud. Het is gezellig en zeer sociaal. En niet te vergeten, je traint je hersenen! Niet te onderschatten. Wij noemen dat hersenfitness. Dit principe verwerken we ook in de trainingen van onze partner Stichting Conatum. Dammen is geen doel maar een middel.”

NIEUWE LEDEN De Damclub Baarn Soest is op zoek naar nieuwe leden, dat kunnen zowel mannen als vrouwen zijn. ,,Wij gaan dus weer van start met dammen met DBS. Wil jij ook je hersenen fit houden of ben je toe aan een gezellig samenzijn dan ben je welkom bij onze club. Ook al ben je nog niet zo bedreven in het damspel dan krijg je bij ons de mogelijkheid om je daarin te verbeteren. Wij geven lessen om je er in te verdiepen wat voor iedereen de mogelijkheid geeft gemakkelijk in te stromen.”

Kijk voor meer informatie op www.damclubbaarnsoest.nl, mail naar dam.club.baarn.soest@gmail.com of bel: 06-28628058.

De tussenstanden van de onderlinge competitie:
1.Jan van de Veen 10-18
2.Ton van der Ploeg 13-18
3.Willem van Egdom 15-12
4.Riek Vendrig 10-10
5.Willem WillEmse 11-8
6.Frank Drost 12-6
7.Karel Hammacher 1-0

1.Marlon Drost 10-18
2.Wouter de Boer 12-18
3.Mette Maartje Bijleveld 14-14
4.Victor Nieuwenhuis 9-8
5.Leon Rutten 17-7
6.Perrin Wolfkamp 5-5
7.Thobias Vernede 8-4
8.Gervai Nkouka 1-2

Er zal tot en met de laatste vrijdag van juli gespeeld worden. Het nieuwe seizoen begint op de tweede vrijdagavond met een damsimultaan de clubkampioen.
Iedereen is van harte welkom van jong tot oud en op ieder niveau. Iedere vrijdagavond vanaf 19.00 uur in het Rode Kruisgebouw aan de Burgemeester Penstraat 6 in Baarn.

Damclub Baarn Soest
Foto: Damclub Baarn Soest