Johan van Beek

Nu hebben ook golfers de weg gevonden naar het grote speelveld in Soestdijk. Ron van der Maat en Ron Stalenhoef bijvoorbeeld, maar ook veel andere golfspelers slaan er de laatste weken geregeld een balletje. De Eng wordt in de coronatijd vrijwel dagelijks benut als een fairway.

Van der Maat en Stalenhoef zijn beiden lid van Golfclub Hoogland Amersfoort. Van der Maat wilde er op 17 maart appelgebak trakteren ter gelegenheid van zijn verjaardag. Maar uitgerekend op het moment dat het golfseizoen weer van start zou gaan, gingen alle banen in het land dicht als gevolg van de maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

[DICHT] Van der Maat noch Stalenhoef snapt waarom de golfbaan dicht moet. Jammer vinden ze het in elk geval. ,,Als je met vier of desnoods met twee mensen een rondje loopt, kun je gemakkelijk de gewenste afstand bewaren", zegt Stalenhoef. De Koninklijke Nederlandse Golf Federatie volgt echter de landelijke regelgeving rond corona en dus zit er voor de clubs en banen niets anders dan die ook te volgen en de hekken op slot te houden.

Vandaar dat Van der Maat op het idee kwam om een balletje te slaan op de Eng. Hij bleek niet de enige die op dat lumineuze idee was gekomen. ,,Op een gegeven moment zag ik Ton lopen en dacht: die ken ik ergens van. Hij is ook lid van Hoogland Amersfoort." Ton: ,,Nu hebben we een vrijblijvende afspraak om elke zaterdag om tien uur te gaan spelen."

[IN VORM] De twee gaan wel een keer of twee, drie per week met een nagenoeg volle uitrusting naar de Eng. Anderen doen dat ook. Op het moment van gesprek staan die zaterdagochtend elders ook twee mannen te golfen. ,,Om een beetje in vorm te blijven en op onze leeftijd moet je de spieren soepel houden", zegt Stalenhoef lachend.

Ze laten zich niet uit het veld slaan als het tijdens het korte onderhoud begint te regenen. ,,Dan heb je ook wel eens als je op de baan staat", zeggen ze. Zelfs voor de foto poseren de twee geduldig in de motregen, met de Witte Boerderij als karakteristieke achtergrond.

[HOND] Op een goede slag afstand van het veld waar wekelijks de Engetrappers in actie kwamen - het is net opnieuw ingezaaid - oefenen Van der Maat en Stalenhoef en hopen ze de precisie en het gevoel te vinden en te behouden voor het moment dat de negen holes baan (par 3, 4 en 5) van Hoogland Amersfoort weer betreden mag worden. Lange slagen zitten er niet in. ,,Hooguit twintig meter en we kijken natuurlijk telkens goed uit of er geen mensen lopen. Als er ergens kinderen spelen, stoppen we of gaan we ergens anders slaan. Soms zie je wel een hond achter een bal aanrennen, maar als die merkt dat het een hard balletje is, laten ze die meestal meteen weer los.