[SOEST] Handbalvereniging Eemland ontspringt dit jaar de degradatiedans, maar of de ploeg van de trainers Bessel Grift en John van Gulik volgend seizoen weer in eerste divisie in actie komt is nog maar zeer de vraag.

Rik Bronkhorst/Johan van Beek

De samenwerking met BDC Soest is door Fidelitas Amersfoort opgezegd, er verdwijnen spelers naar andere teams en als kers op de taart heeft trainer Van Gulik ook aangegeven te gaan stoppen.

[GEEN PANIEK] Toch is er nog geen reden tot paniek, geeft BDC-kenner en oud-HV Eemlandcoach Paul van den Deijssel aan. Over rommelingen in het team wil hij niet spreken. ,,Dat is wat overdreven de wereld in geholpen. Er gaan inderdaad spelers en een coach weg, maar er blijven ook zeker spelers over", weerlegt hij.

[REPRESENTATIEF] Helemaal rooskleurig ziet hij de toekomst overigens niet in. ,,Het is nu de vraag wat je kwalitatief overhoudt. Kunnen we een representatief team op de been zetten? Het is koffiedik kijken. De huidige omstandigheden werken natuurlijk niet in ons voordeel."

[REGIO] Over dat de samenwerking met Fidelitas door hen is opgezegd, wil Van den Deijssel niet teveel woorden vuil maken. ,,Dat is gebeurd. We zijn aan het kijken of er andere verenigingen zijn die zich met ons willen associëren. We willen graag dat het team een regionale uitstraling krijgt. Daarnaast hebben we natuurlijk ook een nieuwe trainer-coach nodig."

[STAPJE TERUG] Al deze omstandigheden kunnen betekenen dat het team een stapje terug doet en uitkomt in een lagere divisie, maar ook dat is nog niet bekend. ,,We komen binnenkort met meer nieuws over al deze ontwikkelingen."

[CRESCENDO] HV Eemland kwam dit seizoen in de eerste divisie terecht na een succesvol seizoen. Toen werd er in de eerste vijf duels vier keer verloren, maar ging het erna crescendo. Dit handbaljaar liep het omgekeerd.

[BOVENAAN] De promovendus verraste vriend en vijand met drie zeges en stond toen zomaar bovenaan. Na die korte succesreeks volgde een miserabele serie en directe degradatie was het resultaat onder de streep. Doordat het coronavirus de competitie omver heeft gekegeld is er dit seizoen geen promotie/degradatieregeling en mag Eemland in de eerste divisie blijven uitkomen.

In het verleden speelde BDC - met Van den Deijssel eerst als speler en later ook als trainer/coach - jarenlang in de eerste divisie en niet zelden in de top daarvan. Midden jaren 90 speelde de ploeg een dubbel met Kolping voor promotie naar de eredivisie. Die ging verloren.

Veel spelers van de laatste lichting uit de divisiejaren, onder wie Koen Smeeing, Jos Lans en Bas Tolboom, kwamen in de zomer van 2019 weer bijeen om als BDC 1 weer samen competitie te spelen. Op regionaal niveau bleken de 'oudjes' onverslaanbaar. Ze werden onbedreigd kampioen.