Johan van Beek

Wie vanaf de Lange Brinkweg (eindelijk) het sein van een medewerker van Reinigingsbedrijf Midden Nederland (RMN) krijgt om links af de toegangsweg van De Schans in te rijden, moet nog rekenen op een uur tot vijf kwartier wachttijd. Het is niet eens dat er nu per dag meer auto's naar De Schans rijden. De wachtrij, tot op de openbare weg toe, wordt veroorzaakt doordat er maar vijf auto's tegelijkertijd op het terrein van de afvalbrengplaats mogen komen. Dat wordt strikt nageleefd door RMN om te kunnen voldoen aan alle veiligheidsvoorschriften die erop zijn gericht om besmetting met het coronavirus te voorkomen.

In het begin van de coronacrisis werden maximaal tien voertuigen toegelaten. Maar toen merkten de medewerkers dat te veel bezoekers toch nog te dicht bij elkaar kwamen. Vandaar dat RMN de 'toelatingseisen' heeft aangescherpt.

Met soms 150 tot tweehonderd voertuigen per dag is De Schans niet drukker bezocht dan normaal. Op een 'goede zaterdag' kunnen er soms wel 650 auto's en aanhangers worden geleegd, maar in het weekeinde ligt het bezoekersaantal nu lager. Dat bezoekers nu in kleine aantallen worden toegelaten betekent dat de rij auto's buiten het terrein steeds langer wordt. Dat leidde de afgelopen warme lentedagen soms tot een wachttijd van twee uur. De Schans laat na 16.00 uur niemand meer aansluiten in de wachtrij, omdat er anders na 17.00 uur nog steeds mensen op het terrein komen.

[MAATREGELEN] Het RMN is niet blij met de huidige situatie, zeker niet als de rij auto's op de Lange Brinkweg de verkeersveiligheid in gevaar zou brengen. Het bedrijf is in overleg met het gemeentebestuur over maatregelen. Gerard Wiggers van RMN verklaarde donderdagmiddag dat het bedrijf enkele varianten bij de gemeente heeft neergelegd. Hij wil niet zeggen welke, maar hoopt wel dat het gemeentebestuur zo snel mogelijk een besluit zal nemen. ,,We zijn over allerlei opties in gesprek en kijken of iets werkbaars is."

Volgens burgemeester Rob Metz heeft het geen zin om de openingstijden van De Schans te verruimen, omdat de drukte dan wellicht alleen maar langer aanhoudt. ,,Als je aan de Lange Brinkweg woont, is het geen pretje als je de hele dag ronkende auto's voor de deur hebt staan. Maar eventuele verruiming van openingstijden is in eerste instantie iets wat het RMN bepaalt." Volgens Wiggers is er - ongeacht de maatregel - goedkeuring van de gemeente nodig, zeker als zo'n maatregel extra kosten voor RMN met zich meebrengt. Soest (en andere gemeenten) huren RMN in voor de afvalscheiding.  

Metz zegt dat de gemeente de situatie bekijkt en in de gaten houdt en indien nodig mogelijk zal over gaan tot extra maatregelen. In algemene zin doet hij een oproep aan inwoners van Soest en Soesterberg. ,,Met z'n allen naar De Schans gaan, is geen goed idee op dit moment", zegt hij. Hij vraagt mensen zoveel mogelijk hun grofvuil thuis op te slaan en pas weg te brengen als de situatie in ons land is genormaliseerd.

Gerard Wiggers van RMN: ,,We zijn continue bezig om te kijken hoe we alles zo vlekkeloos kunnen laten verlopen." Aan de mensen vraagt hij vooral om geduld te betrachten. ,,Corona wordt nog onderschat door mensen die denken dat het maar een griepje is dat overwaait. Ook in onze organisatie zijn er mensen met familieleden die hieraan zijn overleden. Dan komt het heel dichtbij. En als je dan op De Schans ziet dat uit sommige auto's vier mensen stappen, die dan ook nog eens her en der met anderen gaan praten. Wij denken aan de veiligheid van de bezoekers maar ook aan die van onze medewerkers."

De Schans is op Goede Vrijdag en zaterdag geopend, morgen vanaf 13.00 uur (na 16.00 uur niet meer aansluiten) en zaterdag vanaf 9.00 uur (na 15.00 uur niet meer aansluiten).

De naastgelegen winkel van Spullenhulp is al sinds medio maart gesloten (net als de winkel aan de Van Weedestraat). Het Kringloopcentrum is van dinsdag tot en met zaterdag alleen tussen 13.00 en 16.00 uur bereikbaar voor de afgifte van goederen.