In 1995 startte Ico Jaap met Van Foeken Schilderwerken. Hij had op dat moment al een aantal jaar ervaring opgedaan bij Voortjes, een bekend Soester schildersbedrijf. Sinds 2017 is zoon Renko (33) mede-eigenaar. Voor hen op tafel staat de trofee die hoort bij de winst van de vakprijs die vanaf 2007 door Eisma’s SchildersVakmedia, uitgever van onder meer het SchildersVakkrant, wordt georganiseerd.

BESCHERMING Vader en zoon kijken trots naar de prijs maar zijn bescheiden in hun commentaar. Ico Jaap: ,,Waar wij bij elke klus naar streven is optimale bescherming van de ondergrond. Het uiteindelijke resultaat is dat een huis er fris en mooi uitziet, maar schilderen is niet alleen esthetisch, maar ook de bescherming is het belangrijke van het vak. We kijken naar het mankement, dat lossen we op en dan zetten we het verfsysteem erop.”

HUISJE LANGS DE DIJK Het winnende schilderproject, in de categorie onderhoudsschilderwerk, is een huisje langs de dijk in Spijk, in de Betuwe. De jury noemt in haar rapport de prestatie van Van Foeken ‘prima schilderwerk’. Renko blikt terug op de winnende klus: ,,Het was een ongewoon project. Al was het maar omdat wij meestal niet ver buiten Soest aan de slag zijn. Maar de bewoonster van dijkhuisje De Krakelinge is een kennis van ons. Het dijkhuisje ligt schitterend aan de rivier in de buitengebieden, het was een prima plek om daar iets moois te creëren.”

Het kaal maken mocht niet met de brander vanwege brandgevaar, dus dat werd schuren en krabben voor het team

Het schilderen van het rietgedekte, flink verbouwde dijkhuis was een flinke uitdaging, vertelt Ico Jaap. ,,Het houtwerk moest helemaal kaal worden om de transparante beits er van af te halen. Dat mocht niet met de brander, wegens brandgevaar. Dus dat werd schuren en krabben voor ons team.”

VERFSYSTEEM Renko: ,,Over het kale hout kwam een vierlaags, op sommige plaatsen zelfs een vijflaags verfsysteem. Dat is vrij ongebruikelijk in ons land, maar zoals mijn vader al vertelde, streven wij naar een zo goed mogelijke bescherming van het hout, dat bij slecht weer flink te lijden heeft. Ook de muren en de schuur werden geschilderd. Wij waren erg blij met het eindresultaat en de jury was dat ook.”\

Ico Jaap en Renko namen de prijs op 1 december tijdens een livestreamuitzending in ontvangst. Voor de eigenaren van het schildersbedrijf is de trofee een bevestiging dat hun werkwijze ook door deskundigen gewaardeerd wordt. In Soest zijn bekende huizen door Van Foeken van een verse verflaag voorzien.

,,De Witte Burcht op de Eng hebben wij vorig jaar van binnen en buiten geschilderd en onlangs hebben wij het riante woonhuis op de hoek van de Bartolottilaan en de Birkstraat mogen doen. Dit zijn voorbeelden van karakteristieke, historische woningen die mooi naar voren komen.”

ZICHT Renko is tussen de kwasten opgegroeid en heeft het vak leren waarderen. ,,Vanaf mijn veertiende ging ik al mee met mijn vader naar het werk. Ha, ha, ik kreeg in het begin altijd de rotklusjes. Nu is het hartstikke leuk werk. Mijn vader en ik vullen elkaar goed aan. We hebben samen een visie. Het mooie van het schildersvak? Wij brengen iets in het zicht. Een woning wordt, zowel van binnen als van buiten, weer als nieuw.”

Door Peter Beijer