Hans Veltmeijer

Het Suikerfeest als afsluiting van de ramadan vindt plaats op 23 mei. Dat is nog een eindje weg, maar Salih Canoz gelooft niet dat er dan sprake kan zijn van een volwaardig Suikerfeest waarbij een groot gezamenlijk gebed wordt afgesloten met een feestelijk samenzijn en allerlei zoete lekkernijen. ,,Ik heb daar weinig hoop op, ook ik volg de cijfers", zegt de voorzitter van de afdeling Soest van de Islamitische Stichting Nederland. Hij vertegenwoordigt het overgrote deel van de Turkse moslimgemeenschap in Soest. Maar ook uit omliggende plaatsen als Baarn komen veel Turkse Nederlanders naar de in 2013 gebouwde Fatih moskee.

[OUDE REGELS] De moskee is leeg op vrijdagmiddag, waar het gewoonlijk op dit tijdstip een levendige omgeving is vanwege het vrijdaggebed. Alleen Canoz en imam Huseyin Yildiz zijn er. De Turkse imam is nu twee jaar in Soest en heeft nog drie jaar te gaan voordat zijn termijn erop zit. Hij wil graag iets opmerken naar aanleiding van de coronaregels die we nu opvolgen. ,,Regels zoals het afstand houden en het in quarantaine gaan heeft profeet Mohammed al 1400 jaar geleden geadviseerd. Want ook toen waren er besmettelijke epidemieën." Mohammed was zijn tijd dus ver vooruit, en de huidige regels zijn al bekend in de traditie van de islam, wil de imam maar zeggen. Nu wacht ook de moskee in Soest op een versoepeling van die regels. Wellicht mogen er straks weer honderd man in de moskee. Canoz: ,,Dan zullen we overwegen om dat te doen, maar dat wordt ook een hele klus. Want gewoonlijk zitten we bij zo'n gebeurtenis als het Suikerfeest vol met vierhonderd mensen. En wie ga je dan uitkiezen?"

[LIVESTREAM] Het samen eten na het gebed op 19 mei tijdens een heilige nacht is ook geschrapt. Voorlopig wordt het een ramadan waarbij iedereen thuis met het eigen gezin het dagelijkse gebed beleeft, en na zonsondergang samen eet. En dan nog alleen met gezonde gezinsleden. Wanneer vasten een bedreiging voor de gezondheid vormt, vervalt de verplichting om deel te nemen aan het zuiverende ritueel dat een van de vijf vaste zuilen van de islam is. Ook jonge kinderen hoeven daarom niet mee te doen. Canoz bespreekt nu met de imam de mogelijkheden van een regelmatige livestream op de Facebookpagina van de moskee. Niet van het dagelijkse nachtgebed. ,,Dat is weinig zinvol want je mag niet meedoen, je kunt alleen kijken. En dit gebed is wereldwijd hetzelfde, dus mensen kunnen via YouTube genoeg daarvan vinden." Maar de toespraak van de imam voor de moskeeleden met daarin lokale accenten zou wel geschikt zijn. Op 21 maart (Hemelvaart profeet Mohammed) en op 8 april (Nacht van de Lotsbezegeling) is dat ook al gedaan. Die uitzendingen trokken drieduizend kijkers.

[GEDULD] Bij de oudere leden komt het noodgedwongen schrappen van het dagelijkse gezamenlijke gebed extra hard aan. ,,We bellen hun regelmatig op en ze zijn dan erg emotioneel. Ze missen het samen bidden en het contact met de andere leden." Ook via de Facebookpagina van de moskee is er een luisterend oor, dat volgens Canoz erg goed wordt gebruikt.

[BESMETTINGEN] Het is gewoon niet anders op het moment, beseft ook hij. ,,We moeten met z'n allen geduld hebben en de regels naleven, zodat we besmettingen voorkomen. Dan kunnen we hopelijk snel weer bij elkaar komen, anders duurt het nog langer."