De fractie van D66 had al in 2017 het college vragen gesteld over de exploitatie van de blokhut bij de ingang van het duingebied. De menukaart zou niet gezond en duurzaam genoeg zijn en de openingstijden onduidelijk. Er werd aangedrongen op het niet verlengen van het contract. De Beumers lagen daarna nog vaker onder vuur vanuit het gemeentehuis maar bleven honkvast.

NIEUW CONTRACT En nu hebben de Amersfoorters een nieuw contract met Soest afgesloten, voor vijf jaar met een optie op nog eens vijf jaar. Ondanks de huurverhoging zijn ze er heel blij mee, laten ze weten. ,,Ik kan nu tot mijn pensioen door, dat is het belangrijkste”, zegt de 56-jarige Ed. Het is deze zondag aangenaam druk, vooral op het ruime terras van de brasserie. De coronaregels zijn strikt gehanteerd, ze zijn erin zelfs een stapje verder gegaan. Geen anderhalve maar twee meter ruimte is er tussen de tafels, de looproute is breed en een supervisor in een geel hesje ziet erop toe dat alle gasten eerst hun handen ontsmetten.

Ze draaien de toko al achttien jaar en zijn dus in hun nopjes met het nieuwe contract. Maar ze plaatsen er ook wat kanttekeningen bij. Zoals de beoogde plek voor de opslag van het terrasmeubilair. De gemeente wil die kleine blokhut zoveel mogelijk uit het zicht plaatsen, maar voor Ed Beumer aan een onhandige kant van de brasserie. ,,Op die plek heeft het geen nut, dan moet ik veel te ver sjouwen.” Hij ziet de opslag graag aan de andere zijde, dichtbij het terras en de brede ingang van de brasserie.

MENUKAART Ook is afgesproken dat hij op vaste tijden open moet, en ook bij regen. Hij voldoet daar nu al aan, maar heeft er wel moeite mee. ,,Ik heb daarvoor getekend maar ben het er niet mee eens. Op een regenachtige dag verdienen we 25 tot 30 euro en hebben veel hogere kosten. Doordeweeks is hier sowieso niet veel te doen, het blijft een weekendtent.” Hij ziet liever een overkapping aan de voorzijde zodat de gasten droog kunnen zitten, en is bereid daar ook zelf in te investeren. De gemeente heeft hij nog niet voor dit plan kunnen winnen.

Over de menukaart is niet gesproken tijdens de onderhandelingen. De verwijten van het ongezonde assortiment kloppen ook niet, benadrukt hij. ,,We hebben dan wel kroketten en een patatje, maar ook veel gevarieerde broodjes en uitsmijters. We hebben eigenlijk nooit veel vet verkocht.”

Wethouder Harrie Dijkhuizen denkt dat door de nieuwe afspraken en de investering in een opslaghut ‘de uitstraling en de dienstverlening zullen verbeteren’. De gemeente had een externe horecadeskundige in de arm genomen bij de totstandkoming van de nieuwe overeenkomst.

Hans Veltmeijer