Na iets meer dan een maand stonden zondag 1774 handtekeningen onder de online petitie voor heropening van het fietspad. Dat was voordat de eerste zondagse picknickactie plaatsvond op de hoek van de Biltseweg en de Wieksloterweg in Soest.

Initiatiefnemer Rosalie Smit is druk doende fietsers te informeren over het doel van haar actie. Er staat koffie, thee en een koekje voor ze klaar, naast de mokken en buttons met het logo van de Fietsvrienden Pijnenburg. ,,Je merkt uit alle reacties dat het fietspad echt wordt gemist", zegt zij. Ze gebruikt het pad recreatief. Voor de andere initiatiefnemer, Meike van de Linde, is het een mooie en snelle route vanuit Soest naar haar werk in Hilversum, via Lage Vuursche en over Baarns grondgebied.

Vorig jaar startten ze het vriendelijke protest, nadat de hekken bij de ingang van het fietspad het voor fietsers echt onmogelijk maakten om het pad te betreden. Terwijl de overheid zich neer lijkt te leggen bij het besluit van Insinger, blijven de Fietsvrienden Pijnenburg op de trommel slaan. Ze betogen dat er nu geen goede fietsroute is tussen Soest en Hilversum. ,,Fietsers keren om, moeten via de gevaarlijke Embranchementsweg, blijven thuis of nemen de auto", staat te lezen boven de petitie. Ze wijzen er ook op dat op de ANWB-paddenstoelen en de bewegwijzering nog steeds het fietspad aangeven. De bedachte omleidingen zijn 'gevaarlijk en onpraktisch'.

MOUNTAINBIKERS Per Insinger vindt de actie 'niet eerlijk'. ,,Want dit is gewoon een wandelpad waar mensen overheen fietsten." Handhaven tegen de fietsers bleek lastig en met de toegenomen drukte in het bos, door met name de Kuil van Drakensteyn en mountainbikers, besloot hij een flink hek te plaatsen. ,,Het liep op zeker moment volledig uit de hand met 1500 fietsers op een dag." Het waren volgens hem niet de gewone fietsers maar de elektrische fietsers en groepen mountainbikers die voor overlast voor de natuur zorgden .,,Ik ben er voor de natuur. En ik zie het effect, er zijn nu veel meer reeën." Baarn en Soest en de provincie steunen hem in zijn opstelling, zegt hij. Hij acht de huidige fietsroute over de Embranchementsweg niet gevaarlijk voor fietsers. ,,De provincie heeft er niet voor niets stoplichten geplaatst voor fietsers. Het is ook een officiële landelijke fietsroute." Voor een alternatieve route door het bos verwijst hij de actievoerders naar Staatsbosbeheer. ,,Het Dolderse Laantje zou bijvoorbeeld weer opengesteld kunnen worden. Maar Staatsbosbeheer wil dat niet omdat het door kwetsbaar gebied loopt. En dat is op Pijnenburg precies hetzelfde geval."

Een gesprek tussen de partijen bracht geen opening. Rosalie Smit en consorten gaan toch door met hun actie. ,,Want het probleem is nog niet opgelost." Na de zomer overhandigen ze de handtekeningen aan de gemeenteraad van Baarn.

Hans Veltmeijer