Jan van Steendelaar

Nicole woont momenteel in Leusden, maar is geboren en getogen in Nieuwegein. Daar heeft ze tien jaar voor de klas gestaan op basisschool Vroonestein waar ze aan alle groepen en leeftijden lesgaf. Uiteindelijk groeide ze daar door tot locatieleider. Daarna stapte ze over naar de grootste basisschool van Nederland, de Twaalf Ruiter. Daar werd ze teamleider op de school met ruim 1.400 leerlingen. 

Twaalf Ruiter is volgens Ossendrijver ,,een prachtige school qua onderwijsconcept, waar de organisatie loopt als een trein. Maar zo groot: je mist persoonlijk contact met de kinderen, met de ouders en met de collega’s. Ik dacht: ik zou wel iets kleiner willen.” Op de Carolusschool, waar ze al sinds mei functioneert, kent ze al veel kinderen. ,,Ik weet wie ze zijn, zij weten wie ik ben. Het contact met ouders is directer, al is dat nu nog op afstand en blijft het door corona bij de gesprekken op het schoolplein.”

KRIJGSMACHT Aanvankelijk wilde ze de krijgsmacht in en studeren aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda. Het liep anders: ,,Ik kreeg verkering en had geen zin uitgezonden te worden naar weet ik waarheen. Een vriendin van me zat op de pabo en zei: ga een keer met me mee. Dat heb ik gedaan. Ik heb een paar dagen stage gelopen en toen dacht ik: ja, dit is het.” Na haar opleiding aan de pabo is ze dus juf geworden. Het bleek een schot in de roos. ,,Werken met kinderen, het is een bepaalde sfeer, de gezelligheid die je zoekt, de kinderen wat leren.” 

AFSPIEGELING Soesterberg is een kleinere en andere gemeenschap dan Vleuten. Volgens Nicole is het veel meer een samenleving: ,,Je hebt hier mensen van het woonwagencentrum, mensen uit rijtjeshuizen en mensen uit grotere huizen. Als je kijkt naar de school is dit een afspiegeling van de samenleving. Een school ook waar collega’s heel erg open staan en kinderen goed weten wie er allemaal op school zitten. Dat maakt het contact wel erg makkelijk.” 

DE LINDE De school met zo’n 250 leerlingen groeit. Medio januari verhuist een deel van de school naar De Linde, maar ook daarnaast is er veel te doen: ,,Het is het fijn dat je ergens binnenkomt waar je nog kunt bouwen, want in een gespreid bedje heb je minder uitdaging. Het team is enthousiast en gedreven en staat open voor meer professionalisering en andere nieuwe plannen. Dat is echt heel fijn en veel beter dan dat ze zeggen: ‘dat doen we allemaal al.’ Die ruimte om te ontwikkelen is belangrijk en iets waar ik naar zocht.” 

HANDVAT Het streven van Nicole Ossendrijver is om de leerlingenzorg goed op orde te houden en de kinderen goed begeleiden, zodat ze van school gaan met een rugzak aan ervaring en kennis en met een handvat om zichzelf te redden. ,,Het team dat we nu hebben, kan dit hun ook bieden. Er ligt hier al een goede basis. Kinderen gaan hier bovengemiddeld goed voorbereid van school. Ook voor de toekomst blijft dit mijn doel.”