,,Alweer de vierde editie van het zo langzamerhand vertrouwde Cultuurboek” stelde voorzitter Schipper vast. ,,Een overzicht van meer leden dan ooit in een brede diversiteit van kunstuitingen: beeldende kunst, zang, dans, muziek, theater en literatuur, tot audio visuele media en het behoud van historisch erfgoed.”

Peter Schipper dankte de leden die zich presenteren in dit boek en vooral Chris Rodenburg, een kunstenaar die afval een nieuwe betekenis geeft: ,,Zonder hem was er geen Cultuurboek.”

Schipper verhaalde over zijn verdriet dat we in deze coronatijd van al dat culturele weinig kunnen genieten en dat de kunstenaars en culturele organisaties financieel en emotioneel het water tot aan de lippen staat. Hij benadrukte ook hun enorme veerkracht ondanks alle beperkingen.

De culturele creativiteit inspireert tot andere vormen om de kunst te uiten binnen het ‘nieuwe normaal’

‘NIEUWE NORMAAL’ Hun culturele creativiteit, aldus Schipper, inspireert tot andere vormen om de kunst te uiten binnen het ‘nieuwe normaal’. Hij somde op: kleine culturele cafés, het Atelierlint, de culturele werkzaamheden van alle genomineerden voor de Cultuurprijs 2021 en het Cultuurboek dat het levenslicht zag. De zorg voor elkaar springt in het oog, een anders-dan-anders jaar sinds de oprichting van het platform in 2002.

GEMIS Wethouder Kundic is het eens met Schipper: ,,Wat een Soester culturele rijkdom in het boek, wat een gemis nu, wat een verlangen om ze weer te ontmoeten. Ik heb bewondering voor de manier waarop er gezocht is naar wat nog wel mogelijk is. De culturele waarde van de amateurverenigingen en de kunstenaars ligt ook in hun bijdrage aan de sociale verbinding met elkaar.”

ODE Het boek brengt ook een ode aan de oprichters van het Cultuurplatform: het driemanschap Bert Smit, Werner Paans en Jan Visser. Met name de op 29 maart 2019 overleden Jan Visser wordt met een eigen gedicht geëerd:

‘Uitgeworpen – nooit is het gelukt de binding te herstellen – in de weegschaal van de sterren stikte hij in de nageboorte van zijn adem. Geboren te sterven, snakt hij naar adem zijn leven lang ‘woordademig’.

Bert Smit is de winnaar van de cultuurprijs 2019 met zijn initiatief ‘Make Music kids’ en Werner Paans was dit jaar één van de 34 kandidaten met zijn boek over de bewoners van de Oranjelaan.

INSPIRATIE Het Cultuurboek 2021-2022 is te verkrijgen in het gemeentehuis, Idea en winkels, als de omstandigheden dat weer toelaten. De wethouder ziet het boek als inspiratie om weer te kunnen gaan genieten van zoveel talentvolle dorpsgenoten.

Door Martin Huizenga