Museum Soest kan dat doen dankzij de heer Hörst uit Ermelo en de heer Wesenhagen uit Terwolde. Zij schonken het museum schoolplaten, schilderijen, boeken met illustraties van Isings en handgeschreven brieven. Deze verzameling heeft Museum Soest er toe gebracht om een grote expositie samen te stellen over de werken van de hand van Johannes Herman Isings.

Op 18 jarige leeftijd ging Isings werken op het atelier van Nico van der Way op de Academie voor Beeldende Kunsten. Door zijn contact met Cornelis Jetses kwam hij in 1910 als ‘historieschilder’ in vaste dienst bij uitgeverij J.B. Wolters in Groningen. Daarnaast werkt hij voor de oorlog voor andere uitgevers, zoals Callenbach, Kluitman en Van Goor.

Tijdens de oorlog was Isings met de mooiste opdracht van zijn leven begonnen, een serie van zestig bijbelplaten voor het boek van Wolf Meester: ‘De Bijbel behandeld voor jonge menen. Na de oorlog maakte hij honderden tekeningen en schoolplaten, zoals de Noormannen voor Dorestad en de overwintering op Nova Zembla. Ook zijn er honderden schoolboeken door Isings voorzien van tekeningen.

Nadat zijn tweede vrouw in 1971 was gestorven, overleed Isings op 93-jarige leeftijd in 1977. Zijn dochter Ina heeft praktisch tot haar overlijden gewoond in het ouderlijk huis aan de Kolonieweg.

IMPRESSIONIST De impressionist Cornelis de Bruin (1870-1940) wordt 150 jaar na zijn geboorte uit de vergetelheid gehaald. De schilderijen in deze expositie zijn afkomstig uit de collectie van een particuliere verzamelaar. Hij ontdekte dat Cornelis de Bruin nog een andere kant had, namelijk die van de keramist. In de expositie zijn naast zo’n 35 schilderijen dan ook beeldjes en beschilderd aardewerk te zien.

Aanvullend op deze expositie zijn in het Noord-Veluws Museum in Nunspeet van 11 juli t/m 25 oktober 2020 ook Veluwse schilderijen en keramiek van Cornelis de Bruin te zien.

De exposities zijn te zien van 15 augustus 2020 tot en met 8 november, in Museum Soest aan de Steenhoffstraat 46.