Martin Huizenga

Wat: Kunstroute, ‘Terug naar onze wortels’. Waar: Tien Soester kunstenaars exposeren zondagmiddag in acht tuinen aan de Wieksloterweg. Na drie maanden cultuurduisternis laten tien kunstenaars weer van zich horen en zien, samen met het Cultuurplatform Soest. Wel op minstens anderhalve meter. Zij zitten niet bij de pakken neer. Extra gefocust en geïnspireerd door de stilte van de lock-down, verkennen zij nieuwe wegen, zoeken naar alternatieve verdienmodellen en scheppen nieuwe kunst.

De acht tuinen liggen vrijwel naast elkaar aan de Wieksloterweg Oostzijde, tussen het kruispunt bij Hees en de afslag naar de hockeyvelden. De percelen op dit traject zijn deze zondagmiddag slechts voor voetgangers en fietsers bereikbaar. In de zwoele ochtend vindt de opbouw plaats met veel zweetdruppeltjes. In een aantal tuinen wachten rimpelloze Hockney zwembaden om verkoeling te geven. En dan is er die stortbui. Gevolgd door een aangename temperatuur, soms met pluutje op. Het bezoek stroomt toe. Bij de ingang van de tuinen de vrijwillige coronacontrole met handwassing en gedoseerde entree.

[KUNST EN MODE] Myrna van Schoonhorst, initiatiefnemer van de kunstroute, merkt op: ,,Mijn bedrijfje ‘Staal en Kunst’ staat in de steigers. Ik werk samen met mijn broer en zijn siersmederij. Mijn giga-close-ups van vrouwenportretten worden door hem van een stevige stalen lijst voorzien. Daardoor link ik mijn kunst aan de mode van een life-style, waar veel plaats is voor stalen details. Mijn workshops gaan weer draaien, zoals de introductielessen kunstschilderen voor kinderen en volwassenen, de cursus dikke (Gooische) dames en gekke dieren met een hapje en drankje.”

Een opslagterrein, vol overjarige aanhangwagens en opgestapelde pallets. Verderop staat de doorzichtige tent waar Ruud Termijn en Karina Wijnen exposeren. Ruud is etser: ,,Het mengen van chemicaliën is een proces dat schreeuwt om aandacht en een schakering van dominante kleuren veroorzaakt.” Karina Wijnen is gegrepen door de virustijd en vooral de zorg die dag en nacht paraat staat: ,,Woensdag – vandaag (red.) - is er een ‘overdrachtsdonatie’ van mijn werk in het St. Antonius en Meander Medisch Centrum. Ik werk aan een rondreizende tentoonstelling voor ziekenhuizen.”

Frank Linsewski is een gerenommeerd Soester beeldhouwer. Eén van zijn bekendste creaties is de gemeentelijke wissel Cultuurprijs, die om de paar jaar wordt uitgereikt. Ook hij heeft de workshop als verdienmodel omarmd. ‘Maak een Oloïde van albast in twee dagen’. ,,Als een Oloïde’ met een tuimelende beweging over een plat vlak rolt, raakt hij met zijn gehele oppervlak de grond. Geen andere driedimensionale vorm doet dit. Kunstzinnig, aantrekkelijk en mooi. Je kunt er niet vanaf blijven.”

MINIATUURTJES Ilse Blommestein valt op door haar krachtige abstracte kleurrijke schilderijen. Bijna achteloos soldeert zij ook miniatuurtjes van vijf bij vijf centimeter in elkaar. Opgebouwd uit allerlei opvallende ornamentjes die zij verzamelt, maar ook van fans die voor haar zoeken. Lyda Dirkse maakt winterharde tuinkeramiek. Vandaag staan haar creaties centraal een kleurrijke zomerse bloementuin. ,,Vooral die ‘kuif’ van glas waar straks het winterrijp langzaam vanaf gaat smelten met druppels die de zon breken, zijn oogverblindend schoon.”

Heike Bes werd samen met zeshonderd anderen gekozen uit 8350 inzenders voor de tentoonstelling in het Rijksmuseum in 2019: ‘Lang leve Rembrandt’. Zij heeft inmiddels ook haar versie van ‘Het meisje met de parel’ geschilderd. Op een ondergrond van geperst hout waar de spaanders doorheen gloren, krijgt het eindresultaat met een laag epoxy als afwerking, een verrassend verhelderend resultaat.

Als laatste zin zou hier ‘Het culturele Soester kunstseizoen 2020 is geopend’ moeten volgen. De kunstenaars zijn er duidelijk meer dan klaar voor.

Martin Huizenga
Foto: Martin Huizenga
Grote vrouwenportretten van Myrna van Schoonhorst, de bedenkster van de Kunstroute in coronatijd.
Martin Huizenga
Foto: Martin Huizenga
Schilderijen van Karina Wijnen en etsen van Ruud Termijn.