Johan van Beek

,,Tijdens de lockdown werd ik steeds creatiever", blikt de kunstenares uit Soest terug op de voorbije maanden. ,,Ik was veel aan het schilderen. Iedereen nam een afwachtende houding in, het was een beetje uitzichtloos. Zo van: wanneer kan er weer iets? Ik wilde die negativiteit ombuigen naar iets positiefs en dacht erover na hoe we toch iets zouden kunnen organiseren. Toen kwam ik op het idee van de Kunstroute."

Myrna van Schoonhorst benaderde cultuurconsulente Anita Vreugdenhil en de samenwerking die direct ontstond, mondt zondag 14 juni uit in een kunst(fiets)route waaraan tien kunstenaars van diverse pluimage meedoen. 'Kunstroute, terug naar onze wortels' is coronaproof, verzekert Myrna. Er zijn tal van maatregelen getroffen.

Bedrijventerrein Nieuwe Gracht viel af als locatie, omdat er dan sprake zou zijn van een evenement en daarvoor worden geen vergunningen afgegeven. ,,Toen dacht ik: waarom geen fietsroute langs tuinen aan de Wieksloterweg, waar ik ben opgegroeid? Met Anita ben ik langs de bewoners gegaan en vrijwel iedereen reageerde positief." Een van de bewoners reageerde met de opmerking: ,,In deze coronatijd vallen wij terug op kunst."

BREED SCALA Dat laatste geldt niet in de laatste plaats ook voor de kunstenaars die werden benaderd en die samen een breed scala aan art zullen tonen. Sculpturen van Frank Linsewski, beeldende kust van Ilse Blommestein, Peter van Oostzanen, Haike Bes, Karina Wijnen en Ruud Termijn, keramiek van Lyda Dirkse en foto's van Loek van Walsum en Nadja Willems.

NIEUW Zelf laat Myrna schilderijen en een wandkleed in stalen frames van Siersmederij Van Schoonhorst zien, 'industrieel' ogende kunst bestemd voor grote muren in wooninterieurs. Het is een nieuwe kunstvorm die Myrna heeft aangeboord in coronatijd en die op de Kunstroute de kick-off krijgt. ,,Het is iets nieuws voor mij. Ik heb veel nagedacht de afgelopen periode over wat wil ik nu. In de periode dat ik niet heb kunnen werken, zijn er allemaal luikjes opengegaan, er is veel gaan borrelen."

SUPPOOSTEN De Kunstroute is voor kunstenaars en kunstliefhebbers een mooie gelegenheid om even uit de coronasleur te stappen. Bij elke woning staat een bordje met het maximaal aantal toegestane bezoekers, suppoosten (en kunstenaars) houden een oogje in het zeil. Ook op straat is err toezicht. De kunst staat of hangt tentoongesteld in open tenten, waar de afstand van anderhalve meter met gemak kan worden gehanteerd.

,,Gelukkig zijn we er al wat aan gewend", zegt Anita Vreugdenhil. ,,En we hebben superleuke kunstenaars gevraagd, waarbij we ook naar de diversiteit in kunst hebben gekeken. Een mooie kans om nu een kunstwerk te kopen! En het is, gezien de kleinschaligheid, goed lopend of fietsend te doen. Voor elke locatie staat een bord met de naam van de kunstenaar(s). Semmy Prinsen komt langs om muziek te draaien."

De Kunstroute is zondag 14 juni van 13.00 tot 17.00 uur, aan de Wieksloterweg OZ 83 t/m 103. Dit gedeelte zal worden afgesloten voor verkeer. Parkeren kan aan de Bosstraat bij de sportaccommodaties of bij vv Hees, maar het advies luidt: kom op de fiets!