Dat is niet onlogisch, want de Historische Vereniging Soest (HVS) neemt zijn veertigjarig bestaan te baat om nog eens flink achterom te kijken. En ook alvast vooruit, maar daarover later meer.

Wim de Kam belicht woningbouwprojecten uit de periode vanaf de oprichting van de HVS. Hij wandelt langs de houtskeletwoningen aan de Amnestylaan, door Klein Engendaal, doet Wilgenblik aan, maar ook de starterswoningen aan het Jan Wolkershof waar prehistorische geschiedenis uit de grond kwam.

Het bedrijfsleven wordt belicht door René van Hal. Hij zet de schijnwerpers op onder andere de Nederlandse Middenstands Bank, de bouw van winkelcentrum Soest-Zuid en Arie de Knaller. Peter Beijer duikt na zijn avonturen in het Soester Uitgaansleven de kroeg nog maar eens in, en Jan de Mos beschrijft hoe Soesterberg in de loop der laatste drie decennia evolueerde van Vliegdorp tot Museumdorp.

DE TURF Ook de sport komt in tal van facetten aan bod. Daarin aandacht voor de Kerstcross en de Sylvestercross, maar ook Soest-Soest, het Sportgala, de Bedrijfssportcompetitie en natuurlijk het instructiebad De Turf. En in een interview door Riky van 't Klooster vertelt Kees Wantenaar over het boerenleven in Soest dat van oorsprong een boerendorp is. Opvallend: sinds 1980 nam het aantal boerenbedrijven af van 180 naar minder dan twintig.

En aan de hand van een vraaggesprek laat Riki van 't Klooster ook mensen van het eerste uur aan het woord, zoals Fred G. v.d. Beemt, een van de oprichters. Pieter van Doorn was ook bij de start van de HVS betrokken en blikt op verzoek van Cecile Oranje eveneens terug.

INTERESSEREN De gevarieerde geschiedenis van Soest en Soesterberg wordt nog breder met interviews met onderzoeker Gérard Derks, Els Stolwijk en de huidige voorzitter Martijn de Costa. De HVS trekt ook een conclusie: steeds meer inwoners interesseren zich voor de geschiedenis. Daar zal de vereniging in de komende periode ook nadrukkelijker op gaan inspelen, maar bij een lustrumfeest zijn de ogen vooral ook even naar achteren gericht, zoals het een historische vereniging betaamt.

Het eerste exemplaar van de speciale editie van het kwartaalblad 'Van Zoys tot Soest' werd gistermiddag overhandigd aan wethouder Nermina Kundic. Het is voor 7,50 euro te koop bij Van de Ven, de Bruna en Cornershop.

FOTOWEDSTRIJD Ter gelegenheid van het achtste lustrum houdt de HVS een fotowedstrijd voor de inwoners van de gemeente. 'Houden van Soest(erberg)' is het motto en de amateurfotografen kunnen inzenden in vier categorieën: Gebouwen/huizen/bedrijven, Portret markante personen, Natuur/landschap/dieren en Kunst/cultuur. ,,Uit de foto moet blijken hoe fraai Soest is", geeft de organisatie als belangrijke hint mee aan de mensen die willen meedingen naar de prijzen.

De fotowedstrijd begint vandaag, inzenden kunnen deelnemers tot en met 30 september via de website www.hvsoest.nl/fotowedstrijd. De technische voorwaarden: minimaal 1MB, maximaal 10MB. In elke categorie worden een winnaar en twee eervolle vermeldingen gekozen door de jury. Voor de feestelijke prijsuitreiking van de fotowedstrijd en de presentatie van foto's prikt de HVS in een later stadium nog een datum.

Johan van Beek