,,De Historische Vereniging is opgericht in 1980 om onderzoek te doen naar de historie van Soest en Soesterberg en deze geschiedenis vast te leggen", schrijft de HVS op zijn site. Vaste prik is het verenigingsblad ‘Van Zoys tot Soest’. Daarvan verschijnt regelmatig een bijzondere editie rond een onderwerp dat de leden hebben uitgediept. Dat kan van alles zijn: burgemeesters, Rinke Tolman, oude ambachten etc. Deze week wordt een jubileumuitgave uitgereikt aan wethouder Nermina Kundic (cultuur). ,,Dat is zo’n beetje het startsein van de jubileumactiviteiten", vertelt Wim de Kam. ,,Er gaat een fotowedstrijd van start en vanaf september hopen we weer thema-avonden te organiseren."

OPTOCHT Aanleiding voor de oprichting van de HVS (en Museum Oud Soest, waar de vereniging veel mee samenwerkt) was het feest rond het 950-jarig bestaan van Soest in 1979. ,,De historische optocht was een groot succes", herinnert Els Stolwijk zich. ,,Paleis Soestdijk heeft zelfs een penning beschikbaar gesteld voor de winnaar."

Toen in 1987 het Landjuweel van schuttersgilden voor het eerst naar Soest kwam (in 2017 gebeurde dit weer) werd besloten om nogmaals zo’n historische optocht te houden. Els: ,,Er waren wijken bijgebouwd, de optocht was bedoeld om ook de nieuwe bewoners enthousiast te maken voor de geschiedenis en de vereniging."

Plaats waar je woont is veel leuker als je de geschiedenis kent

Het verbaast de twee nog steeds als ze opmerkingen krijgen als: oh, is er zo’n vereniging dan in Soest? Niet alleen omdat zij zelf al jaren actief zijn bij de HVS, maar ook omdat ze het zich maar moeilijk kunnen voorstellen dat je géén belangstelling hebt voor de plaats waarin je woont. Juist wanneer je er niet geboren en getogen bent, weten ze uit ervaring. ,,De plaats waar je woont wordt leuker als je de geschiedenis kent", stelt Wim. Bovendien kun je vrijwel vanuit elk interessegebied op onderzoek uit gaan. Els: ,,Of het nou genealogie, natuur, kunst of sport is. Je rolt zo ook van het een in het ander. Je moet alleen geen haast hebben…"

Onderzoek vergt een lange adem. Toch is er in die veertig jaar van alles door de vereniging ondernomen wat Wim en Els als hoogtepunt kwalificeren. Zo was er in 2000 het project ‘Mondelinge Geschiedenis’ waarin ouderen vertellen hoe hun leven zich in Soest heeft voltrokken. De toneelstukken bij de totstandkoming van de molen en bij de viering van het 975-jarig bestaan van Soest. Wim noemt ook een anonieme gift die het mogelijk heeft gemaakt dat er een boek over Soest in de 17e en 18e eeuw en een historische tijdlijn in het museum verschenen. ,,En het boek over Paleis Soestdijk van Jan van Steendelaar is een hoogtepunt", zegt Els. ,,Dat mochten we aanbieden aan Prins Bernhard."

1000 JAAR De Historische Vereniging houdt zich niet alleen bezig met terugkijken. ,,In 2028 bestaat Soest 1000 jaar", zegt Wim. ,,Ik hoop dat er dan een vervolg komt op dat boek, dat de twee eeuwen erna uitgelicht worden. En ik hoorde laatst iemand de suggestie doen dat de teruggevonden beelden die met de beeldenstorm in de Oude Kerk zijn beschadigd en nu bewaard worden in het depot van het Rijksmuseum terug zouden moeten naar Soest om in een nieuw kunstwerk te worden verwerkt. Dat zou toch prachtig zijn als dat in het jubileumjaar gebeurt?"

Meer informatie over de jubileumactiviteiten: www.hvsoest.nl.

Astrid van den Hoek