Johan van Beek

Twee dagen eerder was er twee huizen verder ook al op een voordeur geschoten, eveneens vermoedelijk met een luchtbuks. Niemand is gewond geraakt. De politie is na het weekeinde een buurtonderzoek gestart. De eerste keer werd een voordeur geraakt, bij de volgende keer drong een kogel door het dubbelglas van de voorruit en schoot vervolgens door de woonkamer. De schrik zat er goed in, want de kogel vloog nog geen halve meter boven de hoofden van tv-kijkende kinderen.

De vader stond twee tellen later buiten. Daar stond een aantal jongeren, eentje zat er zelfs in een boom. Maar de dader is nog niet opgepakt en het wapen is niet gevonden. Een kogel evenmin, maar kogels van een luchtbuks zijn al klein en kunnen na een schot plat slaan en daardoor 'onvindbaar' zijn. Opmerkelijk: de jongen in de boom heeft er zeker drie kwartier in gezeten en kwam er pas uit nadat de politie hem daartoe sommeerde. Het was toen inmiddels donker geworden.

De politieman, volgens buurtbewoners van elders afkomstig, zei dat er alleen actie kan worden ondernomen als iemand gezien heeft wie er heeft geschoten. Dat is niet het geval. Na het weekeinde kregen de bewoners bezoek van de wijkagent en de politie is inmiddels een buurtonderzoek gestart.

[SLAPEN] De 'getroffen' bewoners gaan niet uit van een gerichte actie. Dat heeft de moeder tegen haar kinderen gezegd. Zij durfden na het schietincident niet meer in hun eigen bed te slapen. ,,Dat vind ik zo zielig voor ze."

[OVERLAST] De laatste tijd ondervinden buurtbewoners met regelmaat overlast van een relatief kleine groep jongeren. Die verzamelen zich geregeld op een grasveldje en hangen daar rond. De overlast daar neemt toe, vinden omwonenden. Een van hen: ,,De laatste tijd is de buurt hier er flink op achteruit gegaan, door een kleine groep."

[BEWIJS] Een buurtbewoonster: ,,Overlast is één ding, maar schieten op een woning, dat is heftig. Dat is iets anders dan wat wij vroeger deden, bijvoorbeeld een drol in de brand steken. De buurt hoopt dat de politie dit serieus gaat aanpakken en bij de dader(s) uitkomt. Hier en daar gaan de verdenkingen wel een bepaalde richting op, maar een bewijs van wie er heeft geschoten op de voordeur en/of het voorraam van de woningen is nog niet gevonden.

[TOEZICHT] Intussen is de buurt zelf ook alert. De ouders zorgen ervoor dat er vrijwel de hele dag toezicht is. Het zal misschien ook niet toevallig zijn dat de jongeren die nog wel eens voor overlast zorgen, zich in het afgelopen weekeinde niet hebben laten zien.

[GESCHROKKEN] De buurt houdt z'n ogen open. Sommige huishoudens beschikken over een veiligheidscamera (op beelden is niets te zien van het schieten) en de mensen in de straat hopen dat het onderzoek van de politie resultaat oplevert. Met name het tweede schietincident in de Thorbeckestraat had veel ernstiger en dramatischer kunnen aflopen. De buurtgenoten zijn enorm geschrokken van de twee schietincidenten.