De kunstgrasvelden, zoals van MHC Soest, worden nog dit jaar 'bekist'.
De kunstgrasvelden, zoals van MHC Soest, worden nog dit jaar 'bekist'. Archief BDUmedia/Ronald Kersten

Alle kunstgrasvelden 'dichtgetimmerd'

19 maart 2020 om 11:00 Sport

SOEST De gemeente Soest gaat de randen van de vier kunstgrasvelden in de gemeente afsluiten zodat er geen rubberkorrels meer in het bodemmilieu sijpelen. Wethouder Harrie Dijkhuizen besloot hiertoe na een gewonnen rechtszaak over de kwestie van milieugroepen tegen de gemeente Rotterdam.

Hans Veltmeijer

Onderzoeken in opdracht van milieubelangengroepen toonden dat de rubberkorrels aan de randen van de velden verdwijnen in het milieu, en daardoor vervuiling veroorzaken. Het gebeurt op de plekken waar het veld afbrokkelt, bijvoorbeeld omdat er toeschouwers op staan of spelers op dezelfde plek het veld opkomen en verlaten.

JURISPRUDENTIE De gemeente Rotterdam wilde niets weten van de verzoeken tot maatregelen en liet het op een rechtszaak aankomen. De rechter oordeelde dat de milieugroepen gelijk hebben en legde Rotterdam een fikse boete op. En zo was er ineens jurisprudentie.

AANLEIDING ,,Voor mij was dat de aanleiding om in Soest ook een onderzoek te laten doen", zegt sportwethouder Harrie Dijkhuizen. ,, En hier blijkt de situatie zo'n beetje hetzelfde als in Rotterdam. Wanneer een rechter daarover uitspraak heeft gedaan, vind ik dat wij dat ook moeten volgen en dezelfde maatregelen treffen. We moeten er alles aan doen om het afbrokkelen van de velden te stoppen."

KORRELS Er komt 'een soort bekisting met kantplaten' rond de velden, die de korrels minimaal tien jaar op hun plek moet houden. De kosten bedragen 20.000 euro per veld. Het gaat in Soest om vier bestaande velden plus twee in de zomer van 2020 nieuw aan te leggen velden, een bij MHC Soest aan de Bosstraat en een aan de overkant bij SO Soest. De aanleg van deze velden vormt de start van een brede renovatie van de sportparken aan de Bosstraat, onder meer aan gebouwen en parkeerplaatsen.

GEEN KURK Het vervangen van alle rubberkorrels door granulaat van kurk was voor Dijkhuizen geen optie. Dat zou nog veel hogere kosten met zich meebrengen, en bovendien acht hij het kurk ook niet zonder nadelen. ,,Onderzoeken wijzen uit dat kurk tot schimmelvorming leidt, wat weer gezondheidsrisico's oplevert."

GEEN BUDGET De 120.000 euro die nodig is voor de duurzaamheidsmaatregelen zit niet in het bestaande budget voor de renovatie van het sportpark aan de Bosstraat. Het college van burgemeester en wethouders gaat in de voorjaarsnota het benodigde krediet aan de gemeenteraad vragen en wil in mei dit jaar beginnen met de maatregelen.

Het nieuwe kunstgrasveld op zowel de Bosstraat-West als Bosstraat-Oost wordt bij de aanleg meteen voorzien van een noodzakelijke afsluiting.

Afbeelding
advertentie
advertentie