Afbeelding
Foto door Antoni Shkraba via Pexels

Auto laten taxeren: zo verkoop je je auto sneller

1 februari 2023 om 07:47 Partnercontent

Wanneer je van plan bent om je auto te verkopen dan is dit misschien wel het moment om dat te doen. Uit divers onderzoek blijkt namelijk dat je tegenwoordig flink wat geld kunt vragen voor een occasion. Dat komt omdat de vraag naar tweedehands auto’s veel groter is dan het aanbod.

Om zo’n verkoopproces snel te laten verlopen, is je auto laten taxeren een aanrader. Op die manier kom je er immers gauw achter hoeveel geld je bolide waard is. In dit artikel vertellen we je meer over het taxeren van je auto.

Waarom een taxatie doen van je auto?

Bij het kopen van een woning wil je de taxatieprijs weten van het gebouw voordat je het aanschaft. Dat is niet zo gek, want zo’n grote aankoop doe je niet zomaar. Het kopen van een auto is eveneens een big deal; toch gebeurt dit nog te vaak op basis van vertrouwen. Dat is natuurlijk mogelijk, maar zo weet je nooit 100% zeker hoeveel de auto waard is. Laat je je auto taxeren door een officiële dealer dan weet je binnen korte tijd de echte prijs van de auto. Meestal krijg je het taxatierapport zelfs binnen 24 uur geleverd. 

Dat is vooral handig wanneer je je auto snel en betrouwbaar wil verkopen. Zelfs wanneer je zelf een auto wil kopen, is het aan te raden om deze te laten taxeren. Zo weet jij op jouw beurt ook zeker dat je niet wordt opgelicht. Daarbij kom je direct meer te weten over de algemene staat van de auto, wat weer van pas kan komen voor het bepalen van een dekking voor een autoverzekering. Ook kunnen er fiscale redenen zijn om een auto te laten taxeren, bijvoorbeeld wanneer je als ondernemer een zakelijke auto ook privé wil gebruiken.

Auto laten taxeren door dealer of zelf auto taxeren

De meest betrouwbare manier om je auto te laten taxeren, is om dit door een dealer te laten doen. Daarbij krijg je het meest uitgebreide taxatierapport. Het voordeel hiervan is dat je verder zelf geen moeite hoeft te doen voor de taxatie en dat je binnen korte tijd het rapport in handen hebt. Maar: wil je wat geld besparen op zo’n taxatie dan is het goed om te weten dat je dit ook zelf kunt uitvoeren. Hoe je dat doet? Simpel: door online je auto te taxeren op basis van een kentekenrapport.

In zo’n rapport ontdek je op basis van je kenteken hoeveel je auto waard is en wat de taxatie waard is. Daarmee ontvang je dus als het ware een nulmeting van je auto. Op deze manier heb je binnen twee minuten een rapport in je inbox - sneller kan het dus bijna niet. Dat is ideaal wanneer je snel je auto wil verkopen of wanneer je gewoon interesse hebt in wat je in theorie voor je auto zou kunnen krijgen als je hem nu in de verkoop zet. Het is dus maar net wat je zelf de meest prettige manier vindt.

Zelf waarde bepalen van je auto doe je zo

Hoewel je auto laten taxeren de meest handige manier is om te weten hoeveel geld je auto waard is, is er een aantal manieren om zelf achter de richtprijs van je auto te komen. Zo zijn het merk, het bouwjaar en het model van de auto belangrijke factoren die worden gebruikt om de waarde te bepalen. Verder kun je zelf nog letten op de volgende punten:

Kilometerstand van de auto

De hoogte van de kilometerstand heeft bijvoorbeeld veel invloed op de hoogte van de waarde van de auto. Hierbij geldt: des te meer kilometers de auto heeft gereden, des te lager de verkoopprijs is die je ervoor kunt vragen.

Extraatjes op en in de auto

Wat daarnaast kan bijdragen aan een hogere waarde zijn fijne extraatjes in en op de auto. Je kunt hierbij denken aan een écht goed geluidssysteem, maar ook aan een zonnedak en de mogelijkheid om het dak uit te schuiven. Door dit soort extraatjes is je auto vaak net wat meer waard.

Let op met personaliseren van auto

Heb je een aantal onderdelen in de auto veranderd omdat je dat zelf mooier vond? Denk aan het toevoegen van autostoelhoezen in een felle kleur of het plaatsen van hele opvallende velgen? Dit soort extraatjes zorgen er vaak voor dat de waarde van je auto minder wordt.

Door je auto goed te controleren en te vergelijken met vergelijkbare auto’s die in de verkoop staan, kun je een prijs gokken. Maar: wil je zeker weten wat je auto waard is dan is het aan te raden om te kiezen voor je auto laten taxeren.

advertentie
advertentie