Afbeelding
Foto Pexels

Wat doet lezen voor je ontwikkeling en waarom is het zo belangrijk

5 mei 2022 om 12:39 Partnercontent

Boeken lezen is voor vele mensen een vorm van ontspanning. Lezen wordt echter steeds minder gedaan. De jongere generatie leest steeds minder en dat terwijl het zo goed is voor de ontwikkeling. Boeken zijn er natuurlijk in allerlei soorten en maten. Van fictie en non-fictie tot zelfhulpboeken, biografieën tot informatieve boeken. Ieder soort boek heeft op zijn eigen manier weer bepaalde voordelen. Je leert er veel van, en niet alleen door bepaalde informatie tot je te nemen over een bepaald onderwerp. Ook fictie boeken kunnen je veel leren. Waarom is lezen dan zo belangrijk? 

Hoe kun je zoveel mogelijk lezen?

In de zomervakantie wordt er vaak veel meer gelezen dan de rest van het jaar. Dan pas nemen mensen de tijd om rustig met een boek te gaan zitten en in een verhaal te duiken. Maar lezen is het hele jaar door belangrijk. Lezen is goed voor de ontwikkeling op verschillende gebieden. Een gemakkelijke manier om meer te lezen is door middel van een e-reader. Deze neem je veel sneller ergens mee naartoe en je kunt er veel boeken op opslaan, waardoor je ook vlot achter elkaar meerdere boeken kunt lezen. Met de beste e-reader heb je een hele bibliotheek aan boeken altijd bij je. Bovendien kun je makkelijker lezen in bed en hoef je niet met meerdere zware boeken te slepen als je op vakantie gaat. Het maakt lezen voor sommige mensen een stuk laagdrempeliger. 

Lezen ter ontspanning en ontsnappen aan de drukte van de dag

Dat lezen goed is voor je ontwikkeling is een feit. Maar het is daarnaast een vorm van ontspanning. Tijdens het lezen daalt namelijk je stressniveau. Tegenwoordig speelt een groot deel van ons leven zich online of achter een computer af. Je speelt spelletjes op de telefoon, zit de hele dag achter een beeldscherm voor werk of verliest jezelf in social media. Lezen is daardoor een welkome afwisseling. Door boeken te lezen kun je jezelf onderdompelen in een andere wereld. Je leest over plekken op de wereld waar je nog nooit bent geweest, je duikt in een spannend verhaal of zwijmelt weg bij een romantisch liefdesverhaal. Dit alles zorgt ervoor dat je de wereld om je heen even kunt vergeten. Dat maakt dat lezen een fijne bezigheid is om te ontspannen. 

Ontwikkeling taalvaardigheid

Door lezen en voorlezen leren we veel over taal. Het helpt ons verbanden te leggen en we leren nieuwe woorden en de betekenis daarvan. Het ontwikkelt een gevoel voor taal en zorgt voor een goede woordenschat. Door te lezen of voorgelezen te worden horen of lezen we namelijk hoe zinnen worden opgebouwd en hoe we kunnen spelen met taal. Lezen is niet alleen leuk, maar ook heel belangrijk. Je hebt het namelijk in het dagelijks leven heel veel nodig. Het zorgt ervoor dat je de wereld om je heen begrijpt. 

Lezen geeft inzichten over de wereld 

In boeken vind je verhalen terug die zich op allerlei plekken op de wereld afspelen, maar die ook ontzettend veel verschillende onderwerpen aandoen. Er gaat letterlijk een wereld voor je open. Lezen zorgt er dus voor dat je meer inzicht krijgt in wat er zich in de wereld afspeelt en hoe je daar op verschillende manieren naar kunt kijken. In een boek kunnen meerdere verhaallijnen je iets uitleggen over hoe je naar zaken kunt kijken. Bovendien leer je ook over normen en waarden en gedragsregels. Hierdoor leer je jezelf en anderen beter kennen en leer je meer begrip te hebben voor anderen.

Lezen is goed voor het concentratie- en leervermogen

Je hersenen zijn hard aan het werk als je aan het lezen bent. Door het proces dat zich in je hersenenen afspeelt, worden constant verbindingen gelegd. Hier is heel veel concentratie voor nodig. Door veel te lezen train je dus het concentratie vermogen. Lezen is ook essentieel in het leerproces. Zonder lezen kun je eigenlijk ook niet leren. 

Het begint al vroeg

Lezen is dus erg belangrijk voor de ontwikkeling en dat begint al vroeg. De kleinste baby’s hebben er al baat bij om voorgelezen te worden en veel in aanraking te komen met taal. Wanneer een kind niet veel in aanraking komt met taal, dan kan er op den duur een taalachterstand ontstaan. Dit is iets anders dan een taalontwikkelingsstoornis. Hierbij is er sprake van een aangeboren afwijking. Maar een taalachterstand ontstaat doordat het kind vanaf jonge leeftijd weinig taalaanbod krijgt. Dit kan komen doordat het kind weinig wordt voorgelezen bijvoorbeeld of doordat er weinig wordt gesproken tegen het kind door de ouders. Het stimuleren van (voor)lezen is en blijft dus nog steeds heel actueel.

advertentie
advertentie