Afbeelding
Foto: Pexels

Snel je theorie-examen halen doe je zo

10 april 2022 om 08:53 Partnercontent

Wil jij ook graag leren autorijden en je rijbewijs halen? Dat is een goed idee, want met een rijbewijs gaat er een wereld voor je open. Met een rijbewijs kun jij straks lekker zelf met een auto rijden. Dit betekent dat je altijd en overal heen kunt gaan. Voordat het zover is, zul je echter eerst wel de nodige rijlessen moeten volgen en slagen voor je rijexamen. Een belangrijke voorwaarde is ook dat je goed op de hoogte bent van de verkeerstheorie. Om je kennis hiervan te testen moet je theorie-examen doen. Met onderstaande tips zul jij deze test glansrijk doorstaan.

Verkeerstheorie: onderdelen examen CBR

De verkeerstheorie in het examen van het CBR bestaat uit een drietal onderdelen: gevaarherkenning, verkeerskennis en verkeersinzicht. Bij gevaarherkenning gaat het er om dat je gevaren herkent en dat je weet wat je moet doen in zo’n situatie. Het onderdeel kennis gaat over het herkennen en benoemen van verkeersregels en feiten. Met inzicht laat je zien dat jij weet hoe je in het verkeer de regels toepast en dat je de juiste beslissingen kunt nemen. Door je goed voor te bereiden op het theorie-examen verhoog je de kans dat je gauw slaagt. Een belangrijke tip is om de verkeerstheorie aan het begin van je rijopleiding te leren. Dit zal je helpen om sneller de praktijk op te pakken.

Leren voor je theorie-examen

Tijdens het theorie-examen komen veel onderwerpen aan bod. Het juiste gebruik van de weg, de voorrangsregels , veilig rijden en verkeersborden zijn hier voorbeelden van. Ook komt er een stukje voertuigkennis aan bod. Om je goed voor te bereiden op het examen zul je de theorie auto goed moeten leren. Dit kan op diverse manieren. Veel leerlingen studeren met behulp van een boek. Zorg ervoor dat je een recent theorieboek gebruikt, want de verkeersregels veranderen af en toe. Ook is het mogelijk om theorielessen te volgen. Dit kan vaak bij je eigen rijschool of online. Als je kiest voor een online cursus krijg je veel leerzame afbeeldingen, praktische video’s, heldere animaties en overzichtelijke slide-shows voorgeschoteld. Al deze zaken zorgen voor verduidelijking van de lesstof.

Oefening baart kunst

Naast het leren van de theorie is het raadzaam om mogelijke vragen te oefenen. Dit kun je doen door middel van een boek met oefenexamens. Verder is het mogelijk om online theorie-examens te oefenen. Je zult zien dat er verschillende soorten vragen gesteld worden, zoals invulvragen, vragen met afbeeldingen en meerkeuzevragen. Als je oefent ben je beter voorbereid op het echte examen van het CBR. Het is ook slim om tijdens je rijlessen veel vragen over de lesstof op je instructeur af te vuren. Op deze manier zul je de theorie nog beter gaan begrijpen.

Kies het juiste type examen uit

Wist je dat je op verschillende manieren examen kunt doen? De meerderheid van de cursisten doet het normale theorie-examen van dertig minuten op een beeldscherm in een zaal. Het is echter ook mogelijk om extra tijd te krijgen of een individueel begeleid examen te doen.

advertentie
advertentie