Afbeelding
Foto: Shutterstock

Wielrennen een steeds populairdere sport in Nederland

30 augustus 2021 om 15:05 Partnercontent

In de afgelopen jaren is wielrennen een steeds populairdere sport geworden in Nederland. Het aantal mensen met een racefiets nam toe. Nederland biedt alle ruimte voor wielrenners, met goed aangelegde fietspaden, relatief weinig stoplichten buiten de grote steden en een combinatie van verschillende soorten landschappen. Met name in het noorden van Nederland is het aantal wielrenners explosief gestegen. Opvallend hierbij is dat een verkoper van bijvoorbeeld kettingbladen van Shimano hier veel meer van merkt, dan de lokale wielerclubs.

Meeste mensen fietsen alleen of met vrienden

De meeste mensen die starten met wielrennen doen dit in hun eentje of met een paar vrienden. Zichzelf inschrijven bij een wielerclub doen de meeste mensen niet. Het verklaart waarom de gemiddelde fietswinkel voor wielrenners veel meer merkt van de groeiende populariteit van deze sport, dan de wielerclub. Toch proberen wielerclubs er alles aan te doen om nieuwe leden te werven. Zo zetten ze bijvoorbeeld in op het organiseren van clinics voor geïnteresseerden. Denk aan een clinic over het fietsen in een peloton, een clinic over het op correcte wijze nemen van bochten, enzovoorts. Ook clinics waarbij wordt uitgelegd hoe een racefiets onderhouden moet worden zijn populair.

Zelf fietsroutes samenstellen op basis van knooppunten

Startende wielrenners stippelen hun routes vaak uit aan de hand van knooppunten. Fietsen op basis van knooppunten is niet alleen in trek onder wielrenners. Ook recreatieve fietsers maken gebruik van de knooppunten om hun omgeving te verkennen. Er zijn tegenwoordig verschillende apps, die op basis van ingevoerde plaatsnamen een route samenstellen. Je kunt de te volgen knooppunten vervolgens uitdraaien en bijvoorbeeld op het frame van je fiets plakken. Het voordeel van knooppunten ten opzichte van het volgen van reguliere routeborden is dat je vaak op veel mooiere paden komt. Nadeel aan deze routes is wel, dat er soms over onverharde paden gefietst moet worden. Dit is minder prettig op een racefiets.

Basisuitrusting voor een wielrenner niet goedkoop

Wie wil starten met wielrennen dient er rekening mee te houden, dat zeker in het begin flink in de buidel moet worden getast. Een racefiets kost vaak al snel enkele honderden euro’s. Ook wanneer je voor een tweedehands model gaat. Kies je voor een racefiets van carbon of titanium, dan lopen de kosten op tot ver boven de duizend euro. Kosten voor speciale schoenen, een kledingsetje en bijvoorbeeld reservebanden zitten hier nog niet bij. Bekijk het assortiment van een fietsenwinkel voor wielrenners eens, om te zien wat de kosten van deze sport zijn. Houd er hierbij ook rekening mee, dat het onderhoud aan een racefiets vaak duurder is dan het onderhoud aan een normale fiets. Denk aan het feit dat de band van een stadsfiets geplakt kan worden. Bij een racefiets dien je de band direct te vervangen.   

advertentie
advertentie