Afbeelding
Foto: Shutterstock

Aanbouw goed alternatief voor nieuwe woning

20 augustus 2021 om 14:23 Partnercontent

Nog altijd is er sprake van oververhitting op de woningmarkt. Het vinden van een nieuwe, grotere woning is niet eenvoudig. Ook niet, wanneer er inmiddels een flinke overwaarde op de eigen woning zit. In de afgelopen periode zijn verschillende maatregelen getroffen om het kopen van een nieuwe woning makkelijker te maken. Zo werd de overdrachtsbelasting afgeschaft voor starters en werd het beleggers juist lastiger gemaakt om te investeren in een tweede of derde huis. Het lijkt vooralsnog weinig effect te hebben; de huizenprijzen stijgen nog altijd en overbieden is een trend in plaats van uitzondering. Een goed alternatief voor de aankoop van een nieuwe woning is de keuze voor een aanbouw. Ook een dakraam kopen om een bestaande berging of schuur als basis te kunnen gebruiken voor een extra kamer kan een optie zijn.  

Ruimte in de tuin opofferen voor meer ruimte in huis

De keuze voor een aanbouw betekent dat er ruimte in de tuin moet worden opgeofferd om zo meer ruimte in huis te hebben. De ideale oplossing, wanneer je gezinsuitbreiding verwacht en nog geen nieuwe woning gevonden hebt. Onder meer met de populaire prefab constructies is het relatief makkelijk om een aanbouw te plaatsen. Voorzie zo’n aanbouw van een platdakraam ventilerend welke geopend kan worden. Zo kan de ruimte makkelijker geventileerd worden, wat het er ook in de zomer aangenaam maakt. De ruimte onder een plat dak kan al snel erg heet worden zomers.

Prefab bouwconstructie op maat laten maken

Tegenwoordig is de keuze voor een prefab bouwconstructie populair. De populariteit zit hierbij voornamelijk in het feit, dat werkzaamheden grotendeels op externe locatie worden uitgevoerd; op de bouwplaats van de aanbieder. Op deze manier heeft een woningbezitter nauwelijks hinder van de bouw van een aanbouw. Pas wanneer de bouwconstructie zo goed als klaar is, wordt deze op de gewenste plek geplaatst. Vervolgens is het enkel nog zaak om de aanbouw af te timmeren met een buitenmuur, kozijnen, enzovoorts. Ook bij de bouw van nieuwbouwwoningen wordt tegenwoordig vrijwel altijd voor prefab constructies gekozen. Niet alleen het feit dat werkzaamheden grotendeels op externe locatie worden uitgevoerd maakt het interessant. Ook kan een prefab constructie op maat worden gemaakt.

Aanbouw laat woningwaarde stijgen

Door voor een aanbouw aan de woning te kiezen wordt de waarde van het huis verhoogd. Dit zal het op termijn makkelijker maken om de woning kwijt te raken, mocht de huizenmarkt afkoelen. Daarbij betekent het dat een deel van de investering of de volledige investering (afhankelijk van de ontwikkelingen op de huizenmarkt) kan worden terugverdiend. Een aannemer kan meer vertellen over de mogelijkheden die tegenwoordig geboden worden bij een aanbouw aan een bestaand huis. Let bijvoorbeeld goed op de fundering, zeker in gebieden waar de bodem zakt of men te maken heeft met aardbevingen.

advertentie
advertentie