Afbeelding
Familierecht advocaat

Waarbij kan een familierecht advocaat jou als ondernemer helpen?

10 december 2020 om 13:39 Partnercontent

Als ondernemer heb je veel aan je hoofd en is je leven vaak dynamisch. In je ondernemende leven is dat heerlijk, maar waarschijnlijk wil je in je privé leven wel wat meer zekerheid. En juist omdat je ondernemende bestaan toch ook veel onzekerheden met zich meebrengt, is het prettig om een aantal dingen gewoon goed geregeld te hebben.

In dit artikel bespreken we een aantal zaken waar je als ondernemer een familierechtadvocaat voor zou kunnen inschakelen. Want ook al houd jij als ondernemer de regie graag strak in handen, soms loop je tegen een onvoorziene gebeurtenis aan waar je zelf niet uitkomt.

Wat is een familierecht advocaat?

Een familierechtadvocaat is iemand die is gespecialiseerd in, je raadt het al: het familierecht. Dat omvat zaken die te maken hebben met je gezinsomstandigheden, zoals echtscheiding, alimentatie, verdeling van gemeenschappelijke goederen of gezag over kinderen. Als gelukkig getrouwde ondernemer waarschijnlijk niet iets waar je bij stil wilt staan, maar juist in dit soort situaties is een goede voorbereiding prettig. Een echtscheiding is tenslotte een emotionele gebeurtenis. Het kan steun geven dan te weten waar je terecht kunt. En natuurlijk al heb je nu misschien niet het idee dat het jou kan overkomen. Maar in Nederland worden jaarlijks zo’n 65.000 huwelijken gesloten, waarvan - volgens het CBS - uiteindelijk zo’n 34 procent eindigt in een scheiding.

Mocht je onverhoopt toch in zo’n situatie terechtkomen, dan helpt een familierechtadvocaat bij de afwikkeling van de huwelijkse voorwaarden of de verdeling van de huwelijksgemeenschap, het berekenen van de kinder- en partneralimentatie en het innemen van een standpunt over de pensioenverevening of –verrekening. Juist voor een ondernemer vereist dit extra aandacht en is een gespecialiseerde advocaat beslist geen overbodige luxe. Een greep uit de termen waar je als ondernemer in een echtscheiding mee te maken kan krijgen:

• Algehele gemeenschap van goederen;
• Beperkte gemeenschap van goederen;
• Huwelijkse voorwaarden;
• Koude uitsluiting;
• Finaal verrekenbeding;
• Periodiek verrekenbeding;
• Periodiek verrekenbeding in combinatie met ondernemingswinsten.

Het voert in dit artikel te ver om al deze termen tot in detail toe te lichten. Kort gezegd komt het erop neer dat er verschillende scenario’s zijn om de huwelijkse vervlechting te verbreken en ieder de eigen weg te gaan. Waarbij het natuurlijk van belang is dat jouw onderneming er niet onder te lijden heeft.

 Voortbestaan van de onderneming

De familierechtadvocaat behartigt jouw belangen, waaronder vanzelfsprekend het voortbestaan van de onderneming. Het is van groot belang om een gedegen inventarisatie te maken van de financiën en te voorkomen dat er niet te realiseren verwachtingen ontstaan. Dat is in het belang van beide partijen. Jij wilt verder met je onderneming en je ex-echtgeno(o)t(e) wil geen (financiële) zorgen.

Kortom: een gespecialiseerde blik helpt om van een nare en ingewikkelde situatie het beste te maken. Krijg jij hier onverhoopt mee te maken, of heb je gewoon vragen over de onderwerpen uit dit artikel? De advocaten van Familie- & Erfrecht (met onder meer een vestiging in Utrecht) kunnen je met uitgebreid advies bijstaan.

Maak een afspraak via 088 – 02 09 444 en kijk voor meer informatie op: www.familie-erfrecht.nl

advertentie
advertentie