
1,1 miljoen Nederlanders kampen met Diabetes type 2
Wist je dat er in Nederland meer dan 1,1 miljoen mensen zijn met de diagnose diabetes type 2. En dat er daarnaast ook nog heel veel mensen in de prediabetes fase zitten. Dat een groot deel daarvan dat zelf nog niet weet maar het wel belangrijk is om daar actie op te ondernemen. Zit je in de pre-fase dan kun je dit nog omdraaien. Maar dan moet je wel weten hoe natuurlijk.
Er zijn verschillende typen diabetes. Bij Diabetes type 1 stopt je lichaam met het aanmaken van insuline en moet je zelf insuline gaan spuiten. Bij Diabetes type 2, ook ouderdomssuiker genoemd, krijgt je lichaam moeite met het verwerken van suiker/glucose. Dit direct ook de meest voorkomende vorm van Diabetes en wordt altijd voorgegaan door Prediabetes. Als laatste is er ook zwangerschapsdiabetes, een tijdelijke vorm die direct na de geboorte over is maar wel het risico op ‘normale’ diabetes verhoogd.
Gezond blijven
In de kern wil niemand ziek zijn. Een ziektevrijleven is dan ook ieders droom. Door gezond te eten, niet te roken en regelmatig te bewegen, kun je hier zelf aan bijdragen. Toch zijn er ook risico’s die je niet helemaal kunt uitsluiten. Een daarvan is het ouder worden. Bij diabetes type 2 speelt ouder worden een rol. Dit betekent helaas niet dat alleen ouderen diabetes 2 kunnen krijgen. De naam ‘ouderdomssuiker’ die vroeger gebruikt werd, klopt daarom ook niet meer. Ook jongeren krijgen door verkeerd eten en overgewicht vaker te maken met diabetes type 2. Het goede nieuws is dat diabetes altijd vooraf gegaan wordt door prediabetes en dat je in die fase nog kunt voorkomen dat je diabetes krijgt. Dat doe je door meer gezonde koolhydraten te eten en de slechte koolhydraten te laten staan. Ook na elke maaltijd wandelen helpt mee net als overgewicht terugdringen. De bloedwaarden zullen dan weer zakken waardoor ze zelfs weer terug kunnen gaan naar een normaal niveau.
Gevolgen van Diabetes en medicatie
Omdat Diabetes desastreuze gevolgen hebben, is ingrijpen noodzakelijk. Doe je zelf niets, dan zal je huisarts op den duur medicijnen voorschrijven. Dat betekent daarmee niet dat je dan zelf niets meer kunt doen. Ook zijn alle medicijnen niet zonder gevolg of gevaar. Het is dus goed te weten wat een middel met je doet (en dat je door je leefpatroon aan te passen zelf meer in de hand hebt dan je denkt).
Omdat het kan zijn dat je steeds meer nodig hebt, kan het zijn dat je andere medicijnen krijgt. Gliclazide is zo’n middel wat wordt gegeven bij diabetes type 2 wanneer een dosering van 3000 mg metformine niet meer genoeg werkt. Gliclazide behoort tot de zogenaamde sulfonylureumderivaten. Deze sulfonylureumderivaten verhogen de productie van insuline door bètacellen van de alvleesklier. Ook tolbutamine, glimepiride en glibenclamide horen hierbij.
De werking van gliclazide is dus sterker maar ook anders dan metformine. Naast dat Gliclazide de afgifte van insuline stimuleert, heeft het ook invloed op het verminderen van het stollen van je bloed
Hoewel gliclazide ‘maar’ 2 werkingsmechanismen heeft (vergeleken met de 6 van metformine) betekent dat niet dat de Bijwerkingen van gliclazide onschuldig zijn. Zo heb je kans op gewichtstoename, vermoeidheid, hoofdpijn, verwardheid, honger, wisselend humeur, duizeligheid, beven & trillen, zweten, hartkloppingen, wazig zien (visusstoornissen), maag-darmklachten, afwijkingen in je bloed, huiduitslag & jeuk, syndroom van Stevens-Johnson en Toxische epidermale necrolyse.