Afbeelding
Heren jassen

Wat voor heren jassen zijn er?

26 oktober 2020 om 07:21 Partnercontent

Het is weer zover, de herfst zijn intreden gedaan. Het wordt kouder en de blaadjes vallen van de boom. De plek die je zomerjas had op de kapstok wordt vervangen door de warme winterjas. Een goede winterjas is een belangrijk herenkleding stuk en een investering in je zelf. Je wilt het in de winter en zomer niet koud krijgen. Een herenjas (ook weel frak genoemd in België) is hét kledingstuk je beschermt tegen kou en regen. Een jas heeft over het algemeen lange mouwen (op bodywarmers na) en zijn aan de voorkant open. Een jas kun je op verschillende manieren dicht doen, onder andere door knopen, een riem, een ritssluiting of een ander sluiting type. Bovendien zijn er combinaties mogelijk.

In dit artikel worden de verschillende soorten heren jassen uitgelegd. Hoe heten ze en waar komen de namen van deze jassen vandaan. Benieuwd? Lees dan snel verder.

De trenchcoat

Een trenchcoat wordt omschreven als een regenjas. Deze jas soort kan gemaakt zijn van verschillende materialen. Denk hierbij aan leer, gabardine of poplin. De oorsprong van de jas komt uit de Eerste Wereldoorlog. De Franse en Britse Militairen droegen een trenchcoat ter vervanging van de warme, wollen winterjassen. Bovendien kenmerkt de trenchcoat zich aan de lengte. De jas is net wat langer gemaakt, tot net boven de knie. Een traditionele trenchcoat heeft een dubbele rij van in totaal 10 knopen (5 per kant). Daarnaast zitten er op een trenchcoat flappen op de schouders die je met de knopen kunt sluiten.

De bomberjacks

Een bomberjack is ontwikkeld voor piloten van de Amerikaanse luchtmacht en Amerikaanse Marine en is de bedacht in de jaren 50 en 60. De jas heeft veel naamsbekendheid gekregen door de klassieke film; Top Gun. Zo wordt nog steeds het klassieke bomberjack omschreven. Echte bomberjacks zijn zwart of olijfgroen van kleur. De voering van de jas is vel oranje. En er is niet zomaar voor deze kleur gekozen. Deze kleur had namelijk een redenen: Vroeger, wanneer een piloot in neerstortte, kwamen ze doorgaans in water terecht. Wanneer de piloot in het water terechtkwam, konden ze de jas omdraaien, zodat er een velle oranje kleur zichtbaar werd. Op deze manier konden piloten alsnog worden gered. Daarnaast waren bomberjacks in de jaren negentig zeer populair onder gabbers.

De Pufferjas

De pufferjas is een jas die je tegenwoordig veel ziet. Een pufferjas is een perfecte tussen jas om de zomer naar de winter te overbruggen en andersom. Een pufferjas hoort gevoerd te zijn met donsveren (meestal van eenden- en/of ganzendons).  En de jas wordt gemaakt van een synthetische vezel, zoals polyester of nylon. De eerste donsjas is ontwerpen door de Australische Chemicus George Finch. George ontwierp deze jas voor een speciale Mount Everest-expeditie in 1922. Later is de jas verbeterd, zodat de pufferjas ook in het dagelijks leven gedragen kan worden. Vele merken maken een pufferjas.

De Parka

De parka is een jas die de laatste jaren veel aan populariteit heeft gewonnen. Een parka wordt alleen gedragen in de winter of wanneer je op wintersport gaat. De jas is net wat langer gemaakt en komt over de middel. Daarnaast is de jas voorzien van een capuchon die met een op bont lijkend materiaal is afgewerkt. De naam parka komt uit via het Amerikaans-Engels uit de taal van de Ungangan, Aleoeten. De Aleoeten is een eilandengroep die voor het meest bij Alaska behoort. Het woord is door de Aleoeten weer ontleend aan het Russisch waarin ‘párka’ jas gemaakt van pels betekent. De Parka werd in het Westen pas populair rond de jaren 50.

Nieuwe winterjas nodig?

Wanneer je na dit artikel geïnteresseerd bent in een nieuwe winter jas of tussenjas, kijk dan eens op de website heerenzaak.nl. Een volledige collecte heren jassen en andere heren kleding online. En mocht je advies willen? De heren helpen je graag aan een perfect herenkleding item.

advertentie
advertentie