Moment tijdens een eerder concert in het NMM.
Moment tijdens een eerder concert in het NMM. AnneReitsma_Fotografie

Nacht van Militaire Muziek in Soesterberg op zeven podia

25 januari 2023 om 09:00 Muziek

SOESTERBERG Een uniek en veelzijdig muziekfestival tussen vliegtuigen, tanks en ander militair materieel, dat is de Nacht van de Militaire Muziek. Daarvoor is het Nationaal Militair Museum op 18 maart veranderd in een grote concertzaal. De organisatie van het evenement hoeft zich geen zorgen te maken over de kaartverkoop: de drieduizend kaarten vliegen altijd binnen de kortste tijd weg.

Door Jan van Steendelaar

Het muziekfeest is na twee jaar afwezigheid terug in het museum. De meer dan tweehonderd militaire musici en gastartiesten uit binnen- en buitenland hebben al die tijd gewerkt aan het gevarieerde programma. Het speelt zich af op zeven podia op de mooiste plekken in het museum. Het thema van de Nacht van de Militaire Muziek 2023 is ‘United We Play.’

WATERSNOODRAMP Er worden ook verhalen verteld. Over de Watersnoodramp van 1953 bijvoorbeeld. Over 275 jaar Genie en over het schilderij De Slag van Quatre Bras van Jan Willem Pieneman. Het hing in de Waterloozaal van Paleis Soestdijk en wordt nu in het museum gerestaureerd. Ten slotte houdt Nienke Majoor, hoofd Herdenken en Vieren bij het Nationaal Comité 4 en 5 mei, een lezing over de rol van muziek bij herdenkingen.

OMNIBAND In het Muziektheater kan men genieten van Humor, gespeeld door een omniband; de commando-overdracht door twee basklarinetten van de Luchtmacht, en Amuses et du Musique, een literair-absurdistische uitvoering.

OPTREDENS Het grootste deel van het programma is uiteraard gewijd aan de muziek. Er zijn optredens van een onder meer brass band, het tamboerkorps van het Korps Mariniers; de big band van de Koninklijke Luchtmacht en van de Marinierskapel;  het orkest van de Koninklijke Marechaussee; de Johan Willem Friso Kapel, en de Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers die onder meer Oekraïense muziek ten gehore brengt. Het programma vermeldt onder meer soul; greatest hits, funk en jazz en soul. Nieuw dit jaar zijn de Armada Big Band tent en een indoor foodsquare. De deuren zijn open vanaf 17:00 uur. Het programma start rond 19:15.

Militairen en muziek, ze horen bij elkaar en dat gaat terug tot de oudheid. Toen al gaven bevelhebbers via trom- en trompetsignalen commando’s door aan de strijdende manschappen. Daarnaast bleek muziek ook heel geschikt om de vijand angst aan te jagen en het eigen moreel juist hoog te houden. En, niet onbelangrijk: om letterlijk het tempo erin te houden.

EIGEN MUZIEKKAPEL Militaire muziek werd in de Nederlandse krijgsmacht ruim tweehonderd jaar geleden officieel ingevoerd. Op 3 december 1818 beschikte koning Willem I bij Koninklijk besluit dat elk regiment zijn eigen muziekkapel kreeg, waarmee vanaf 1 januari 1819 de Nederlandse militaire muziek een feit was. De redenen die oorspronkelijk aan de invoering van de militaire muziek ten grondslag lagen golden toen al niet meer. Die waren met de komst van de modernste gevechtstechnieken allemaal komen te vervallen. De muziek is blijven bestaan en representeert bij evenementen de krijgsmacht. Ze heeft een voorbeeldfunctie voor talrijke harmonie- en fanfareorkesten en tamboerkorpsen, en later ook voor drumbands.

advertentie
advertentie