Het Shalosh Trio verzorgt het openingsconcert op zondag 10 juli.
Het Shalosh Trio verzorgt het openingsconcert op zondag 10 juli. Shalosh Trio

Zomeropenstelling van Oude Kerk in Soest

3 juli 2022 om 08:00 Muziek

Het is een (jaarlijks) initiatief van de Stichting Kerk en Cultuur Soest. De Zomeropenstelling van de kerk aan de Torenstraat begint op zaterdag 9 juli, maar de officiële opening is een dag later. ‘De kust van bouwen: daar word je vrolijk van...!’ heet de tentoonstelling van Zwijsen die op 10 juli om 14.30 uur wordt geopend.

SOEST De Oude Kerk is in de zomerperiode (9 juli-20 augustus) elke week van dinsdag tot en met zondag (14.00-16.00 uur) geopend. Bezoekers kunnen het kerkgebouw en het orgel bekijken, maar ook de expositie van Wim Zwijsen. Muziekliefhebbers komen iedere zondagmiddag aan hun trekken.

TECHNIEK Zwijsen heeft vooral belangstelling voor techniek. Dat is niet opmerkelijk gezien zijn technische achtergrond. Hij studeerde werktuigbouwkunde en is specialist in verarmingstechniek. De kunstenaar was jaren werkzaam als technisch tekenaar bij de GTI. Daarna stapte hij over naar het onderwijs in het vak tekenen en handvaardigheid. Momenteel is Zwijsen galeriehouder en kunstenaar.

CONCERT Aansluitend op de opening van de expositie kunnen de bezoekers luisteren naar het Shalosh Trio dat bestaat uit pianist Guillermo Quintero Rojas, violiste Roos van Well en celliste Saskia Le Poole. Zij openen de concertreeks in de kerk, een serie van zes muzikale optredens. Sinds 2008 vormen de drie musici een pianotrio en hebben zij al vele concerten verzorgd op allerlei soorten podia. De interactie met het publiek maakt de optredens van het Shalosh Trio altijd aangenaam, is de  ervaring van veel mensen die een concert van dit gezelschap bijwoonde. Het repertoire varieert van (licht) klassieke muziek tot volksmuziek en tango’s.

MEER MUSICI Na de uitvoering van het Shalosh Trio zijn er de komende zomerweken nog meer musici die naar het gebedshuis aan de Torenstraat komen om muziek te spelen. De tentoonstelling van Zwijsen is permanent.

JAN JANSEN Voor een klassiek concert met werken van onder anderen Mozart en Schubert is op 17 juli het duo Heemsbergen & Van Jaarsveld (piano en klarinet) in de kerk. Een week later speelt er weer een duo. Mariana Preda (panfluiten) en Juho Myllylä (blokfluiten) bereiden een mix hedendaagse texturen en atmosferen, middeleeuwse muziek, volksmuziek en improvisatie. Met organist Jan Jansen krijgt Soest op 31 juli een bekende musicus op het programma. Hij speelt composities van Bach, maar ook van Franck, Gigout en Alain.

TJALLING ROOSJEN In augustus ronden duo Mickey en Lodwike (7 augustus) en Carminis Consort (14 augustus) de reeks af. Carminis Consort bestaat uit Ineke Baksteen (sopraan), Margareth Iping (mezzo-sopraan), Juun Voorhoeve (viola da gamba/barokgitaar) en Tjalling Roosjen (klavecimbel). Zij leggen zich met name toe op vocale soli en duetten uit de barok.

ENTREE Bij de opening op 10 juli kan het publiek bij de expositie en het concert gratis naar binnen. Bij de uitgang houdt de stichting op 10 juli een collecte ter bestrijding van de kosten. Bij de andere concerten is de entree 10,00 euro. Meer informatie op: www.kerkencultuursoest.nl.

advertentie
advertentie