Ronald Christiaans (midden) was ongeveer vijf weken in Turkije om de hulpverlening te coördineren. Hij deed dat onder de vlag van de EU én de VN.
Ronald Christiaans (midden) was ongeveer vijf weken in Turkije om de hulpverlening te coördineren. Hij deed dat onder de vlag van de EU én de VN. Eigen foto

Ronald Christiaans terug uit Turks rampgebied

27 maart 2023 om 07:00 Mensen

SOEST In de vroegte van 6 februari werden Turkije en Syrië opgeschrikt door meerdere aardbevingen. Soester Ronald Christiaans (57) is net teruggekeerd uit het Turkse deel van het rampgebied, waar hij eerst namens de EU en later de VN fungeerde als Safety and Security officer.

De zware aardbevingen hebben in het gebied, ongeveer ter grootte van de Benelux, voor een enorme hoeveelheid slachtoffers en materiële schade gezorgd. Turkije is een groot land dat regelmatig wordt geteisterd door natuurrampen, dus ze zijn daar goed op voorbereid. Maar in dit geval waren zowel het gebied als de impact zo groot, dat geen enkel land dit aan zou kunnen, ondanks die goede voorbereiding.

Ronald Christiaans: ,,Op het moment dat een land hard wordt getroffen door een ramp en het niet zelf aankan, doet men een beroep op de internationale gemeenschap. Dan komen er internationale reddingsteams in actie, zoals het Nederlandse USAR team. Ook wordt een internationaal coördinatiemechanisme geactiveerd. Afhankelijk van het getroffen land kan het de EU of de VN zijn die daar de leiding over heeft. In samenspraak met het land wordt dan gekeken wat er nodig is en wat er beschikbaar gesteld kan worden. Er zijn verschillende alarmeringssystemen die een signaal afgeven dat er ergens een ramp is gebeurd. Die systemen sturen een bericht, waardoor de hulpverlener weet dat hij uitgezonden kan gaan worden.”

In de Soester Courant van woensdag 29 maart vertelt Ronald Christiaans wat hij er gedurende vijf weken zoal meemaakte.

Overleg met Turkse en internationale hulpverleners in het rampgebied.
advertentie
advertentie