Fietsvrienden Meike van de Linde en Rosalie Smit
Fietsvrienden Meike van de Linde en Rosalie Smit Thomas Overbeeke

Gemeente Baarn gaat opnieuw in gesprek met landgoed Pijnenburg - en Fietsvrienden gaan in beroep tegen afwijzing handhavingsverzoek

Lokaal Deel je nieuws

Sinds het fietspad over landgoed Pijnenburg is afgesloten wordt het dagelijks gemist. Het prachtige fietspad verbindt al decennialang de Lange Duinen van Soest met Lage Vuursche, Hollandsche Rading en Hilversum. Waarom moest het fietspad dicht, en dat ook nog zonder goed alternatief?Gemeente Baarn lijkt dit probleem te erkennen en schrijft de afsluiting van ‘deze aantrekkelijke fietsverbinding’ te betreuren. Ook zegt de gemeente Baarn een ultieme poging te gaan doen met de landgoedeigenaar in gesprek te gaan. Dit gesprek zal naar verwachting begin volgend jaar plaats gaan vinden.

Meike van de Linde namens Fietsvrienden Pijnenburg: “Wij zijn blij met dit resultaat. Het laat zien dat de gemeente Baarn het fietspad belangrijk vindt en haar best doet om het weer open te krijgen. Nu trekken fietsers aan het kortste eind. We horen schrijnende verhalen van met name oudere fietsers dat ze niet meer fietsen sinds de afsluiting van het fietspad. En minder validen hebben al helemaal het nakijken! Dit terwijl de provincie Utrecht en de gemeente Baarn zulke ambitieuze fietsmobiliteitsambities hebben.”

Sinds voorjaar 2019 voert het burgercomité Fietsvrienden Pijnenburg actie om het fietspad weer open te krijgen. De petitie ‘Fietspad Pijnenburg weer open’ werd door meer dan 2000 mensen ondertekend. Fietsvrienden Pijnenburg ontdekte ook dat het fietspad niet zomaar afgesloten had mogen worden. Het pad is al langer dan 30 jaar in gebruik als fietspad en aangelegd en onderhouden met publiek geld. Daarom diende Fietsvrienden Pijnenburg begin november samen met de Fietsersbond en verschillende bezorgde fietsers uit de regio een handhavingsverzoek in bij de gemeente Baarn om de gemeente aan te sporen de onrechtmatig afgesloten fietsverbindingen over het landgoed te openen.

Vrijdag 18 december 2020 ontvingen de indieners een afwijzing van gemeente Baarn, omdat zij geen wettelijk handvat zou hebben om tot handhaving over te gaan. Rosalie Smit van Fietsvrienden Pijnenburg: “Wij hebben de afwijzing van de gemeente goed bestudeerd en concluderen dat er nog velen vragen onbeantwoord blijven. Daarom gaan we met alle indieners in bezwaar tegen de afwijzing. We hopen natuurlijk dat het fietspad weer opengaat zonder dat de gemeente Baarn handhavend hoeft op te treden. Maar het is belangrijk dat de gemeente dit instrument als laatste redmiddel achter de hand heeft, opdat fietsers niet langer in de kou blijven staan.”

advertentie