Afbeelding
Eempers

Rookproeven voor aantonen lozen regenwater op riool

30 april 2018 om 11:47 lokaal

SOESTERBERG Om duidelijk te krijgen welke bedrijven aan de Amersfoortsestraat regenwater lozen op de drukwaterleiding, wat niet is toegestaan, gaat de gemeente in mei en juni rookproeven doen. Hiervoor is een bedrag van 182.000 euro uitgetrokken.

De gemeente gaat de betreffende bedrijven ertoe bewegen om regenwater af te koppelen door het inzetten van een afkoppelcoach. Hij bezoekt de regenwaterlozende bedrijven om samen met hen een oplossing te zoeken. Omdat de kosten van het afkoppelen van regenwater hoog zijn biedt de gemeente financiële ondersteuning door toepassing van de afkoppelsubsidieregeling, de groene daken subsidie en de actie regenton.

OVERBELAST In 1987 is drukriolering aangelegd langs de Amersfoortsestraat. Deze voert afvalwater af naar het lozingspunt op het bedrijventerrein Richelleweg. De goede werking van de drukriolering wordt ernstig verstoord door regenwaterlozingen op de drukriolering. Deze is daarvoor niet bedoeld. Regenwater overbelast het systeem waardoor pompen in storing gaan en wateroverlast in woningen kan optreden.

Regenwater voert zand mee in het systeem, wat zeer slecht is voor de pompen en bovendien verstopping van de persleiding tot gevolg heeft. Bij de aanleg van de drukriolering is aan alle bewoners/bedrijven uitgelegd dat er geen regenwater geloosd mag worden. Toch gebeurt dit na eerdere rookproeven nog steeds of opnieuw.

ACTIE Daarom vindt de gemeente een nieuwe actie noodzakelijk. De proeven gebeuren met visueel onschadelijke rook. Voor bedrijven die regenwater op de riolering lozen en waar vaak het hele terrein verhard is, dekken de subsidieregelingen de kosten van het afkoppelen niet volledig. Van de bedrijven wordt zelf ook een (financiële) inspanning gevraagd. Ze moeten ondergrondse buffers aanleggen om het water snel te kunnen lozen, waarna het de bodem in kan zakken.

Bedrijven die weigeren hun regenwaterlozing te stoppen krijgen nogmaals bezoek van de afkoppelcoach. De reden van de weigering wordt geïnventariseerd en dan wordt bekeken of er maatwerk mogelijk is. Tegen bedrijven die weigeren om regenwater af te koppelen kan in een uiterst geval handhavend opgetreden worden. Voorlopig gaat de gemeente ervan uit dat dit niet nodig is. Eind 2019 wordt de balans opgemaakt en is bekend hoeveel en waar regenwater afgekoppeld is.

Bijschrift
Bij regenbuien mogen de bedrijven het water niet lozen op de riolering maar moet dit gebeuren in
ondergrondse buffers.

advertentie
advertentie