,De mannen hebben min of meer bij mij afgedwongen dat ik zeker tot aan dat jubileum voorzitter blijf.
,De mannen hebben min of meer bij mij afgedwongen dat ik zeker tot aan dat jubileum voorzitter blijf." Ronald Kersten

Jos Sesink op naar eeuwfeest Apollo

18 maart 2018 om 07:45 lokaal

SOEST ,,Dag mevrouw, heeft u een man?" Agnes Sesink was wat verbouwereerd toen zij in september 1981 de voordeur opendeed en deze vraag aan haar gesteld werd. Twee leden van mannenkoor Apollo belden bij nieuwe bewoners in Klaarwater aan om leden te werven. Voor Jos Sesink was het de eerste kennismaking met het Soester mannenkoor. Hij werd lid en twaalf jaar later werd hij voorzitter. Onlangs werd hij uitgeroepen tot erelid vanwege zijn zilveren voorzittersjubileum.

Peter Beijer

Jos Sesink (67) kan er nog steeds smakelijk om lachen. ,,Ben Kaats en Piet Lüschen waren op een prettige manier brutaal en belden gewoon bij mensen aan om leden te werven voor het zangkoor. Ik moest lachen om de spontaniteit van die mannen. Hun reactie: 'U lacht, u bent een vrolijk mens, dan past u perfect bij Apollo!' Ben Kaats zat nooit in het bestuur, maar deed van alles. Hij verkocht aan de lopende band CD's. Als hij naar een verjaardag ging, nam hij een stapeltje mee en niemand verliet het pand zonder een CD gekocht te hebben."

MISDIENAAR Sesink ging zingen bij Apollo, maar vroeg zich af of hij wel gekwalificeerd genoeg was. Dat bleek geen probleem. ,,De voornaamste eis was dat ik niet vals mocht zingen. Op school heb ik zangles gehad en als misdienaar zong ik mee in de kerk. Dus een beetje zingen kon ik wel. De eerste oefenavond was in de Prins Willem Alexanderschool op de Beetzlaan. Gerard van de Schepop was dirigent en terwijl hij mij op de piano begeleidde moest ik een toonladder zingen. Hij schaalde mij in als tenor."

VERHUIZERS ,,Van de Schepop was buitengewoon vriendelijk. In zijn huis op de Hellingweg had hij een vleugel. Die mochten wij gebruiken bij uitvoeringen. Dan zorgde Bert van 't Net dat een van zijn verhuizers die piano ophaalde bij hem thuis. Ik heb ooit aan hem voorgesteld om zijn vergoeding als dirigent te verhogen. Dat wees hij af. Hij was op en top een Apollo-man.

DE KUIL Zijn opvolger was Gerard van Dolder. Bij Van de Schepop moest de zang vooral hard zijn, Van Dolder wilde meer onderscheid tussen hard en zacht. Hij was wat professioneler. Hij zong ook in het omroepkoor als solist. Ha, ha, na de oefenavond ging hij nog graag even een afzakkertje halen in De Kuil. Willem van Asch en Joop Kaats gingen dan graag met hem mee."

KAPPER De geschiedenis van Apollo voert terug naar 1922. Bij kapper Wiersma lieten mannen zich scheren. Terwijl zij op hun beurt wachtten, zongen zij een lied. Zo ontstond het mannenkoor dat over een aantal jaar een eeuw jong is. ,,De mannen hebben min of meer bij mij afgedwongen dat ik zeker tot aan dat jubileum voorzitter blijf. Zolang zij vinden dat ik door kan gaan, vind ik het prima."

,,Het aantal leden druppelt nog steeds binnen. Dat zijn vooral mensen die stoppen met werken. Ach als je 65 bent kan je nog zeker 25 jaar mee als lid. Wij hebben leden die de 90 al gepasseerd zijn. Wij hebben nu 80 leden en daarmee zijn wij een van de grotere mannenkoren uit de regio."

AFSCHEID In de 25 jaar dat hij voorzitter is, heeft Sesink al een aantal keer afscheid moeten nemen van een koorlid. In november overleed secretaris Jan van Zweden. ,,Jan was een geweldige man met veel humor. In september werd hij lid van verdienste. Daar was hij zo blij mee. Hij vertelde mij kort daarna: ik heb nieuwe sokken gekocht, want ik heb een paar weken naast mijn schoenen gelopen. Het is tekenend voor de humor die Jan had en voor de sfeer binnen Apollo."

advertentie
advertentie