Afbeelding
Reinigingsbedrijf Midden Nederland

Campagne RMN: twee containers naast elkaar aan de weg

23 mei 2019 om 09:38 lokaal

SOEST RMN (Reinigingsbedrijf Midden Nederland) zet steeds vaker vuilniswagens in die twee containers tegelijk kunnen legen. Dit kan alleen als inwoners hun containers voor GFT  groente-, fruit- en tuinafval), PMD (plastic, metaal (blik) en drankenkartons), papier en restafval per twee naast elkaar aanbieden. Daarom is RMN een campagne gestart. In wijken waar deze vuilniswagens worden ingezet, krijgen inwoners een flyer. De vuilniswagens heeft RMN voorzien van een poster die duidelijk moet maken dat de containers per twee naast elkaar aan de weg moeten worden neergezet. Als de campagne slaagt, hoeft de vuilniswagen minder vaak te stoppen en verbetert de doorstroming van het verkeer.

De meeste huishoudens hebben één container per afval- of grondstofsoort, maar alleen als de containers per twee naast elkaar staan kan de grijparm van deze vuilniswagen twee containers tegelijk optillen. RMN-directeur Rob Schram: ,,We vragen inwoners hun container naast die van een buurman of buurvrouw te zetten." Méér containers naast elkaar mag ook, mits er tussen elke set van twee containers een tussenruimte is van één stoeptegel. "Het is misschien even wennen, maar inwoners hebben er zelf ook baat bij. Als de containers op de juiste manier aan de weg staan hoeft de vuilniswagen minder vaak te stoppen en is hij sneller de wijk uit. Dit betekent minder overlast in de wijk, een betere doorstroming van het verkeer en een lagere milieubelasting", aldus Rob Schram.

STOEPTEGEL Aan weerszijden van een set van twee containers moet voldoende ruimte overblijven. De grootte van één stoeptegel is voldoende. Bovendien mogen tussen de container en de straat geen obstakels, zoals auto's, bomen en lantaarnpalen staan. Schram: ,,De grijparm heeft ruimte nodig om de containers op te tillen." Om dezelfde reden mogen containers ook niet in de bocht van de weg aangeboden worden. Er zijn ook straten waar de containers op een andere plek moet worden neergezet dan voorheen. Dit geldt op plaatsen waar onvoldoende ruimte is om de containers in een rij op te stellen. Huishoudens in de betreffende straten hebben een brief met uitleg hierover ontvangen.

Als medewerkers van RMN containers aantreffen die niet op de juiste manier zijn neergezet, dan hangen zij een instructiekaart aan de container. Zo probeert RMN de inwoner uit te leggen hoe en waar de container bij de volgende ophaalronde neergezet moet worden. RMN vraagt inwoners hun medewerking te verlenen. Rob Schram: ,,Alleen samen kunnen we deze aanpak laten slagen."

Op dit moment rijden er in het RMN werkgebied vier vuilniswagens met grijparm voor twee containers en daar komen op korte termijn drie vuilniswagens bij. Al deze vuilniswagens rijden op groen gas. Meer informatie is te vinden op www.rmn.nl.

Afbeelding
advertentie
advertentie