De organisatoren v.l.n.r. Thomas Kolbrink, Dorine Merkus en Jochem Janssen.
De organisatoren v.l.n.r. Thomas Kolbrink, Dorine Merkus en Jochem Janssen. Eempers

Huttenbouwdorp 'onder de rader'

8 mei 2019 om 12:30 lokaal

Inschrijvingen dit keer via digitale kaartverkoop

SOESTERBERG Er is geen bestemmingsplan voor opgesteld, er is ook geen bouwvergunning voor afgegeven en toch komt er een nieuwe wijk in Soesterberg bij. Onder de radar is de naam ervan. Die geeft exact de locatie weer van de wijk die maar drie dagen overeind blijft.


Jan van Steendelaar

Het gaat om het jaarlijkse Huttenbouwdorp dat in de schaduw van het Nationaal Militair Museum wordt gebouwd en letterlijk onder de radarinstallatie die er nog steeds dienst doet.

De organisatie van het evenement voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar uit Soest en Soesterberg is weer in handen van de Stichting Balans, in nauwere samenwerking dan in voorgaande jaren met kinderopvang Bink. Dorine Merkus van Bink en Jochem Janssen en Thomas Kolbrink van de welzijnsstichting hebben inmiddels een kijkje genomen op het terrein dat de kinderen ter beschikking staat. Ze zijn er enthousiast over. Er is voldoende ruimte om het dorp op te zetten met ernaast een ruime speelplaats met groot klimtoestel.
Het is voor de 23e keer dat het huttenbouwdorp wordt gehouden. Van donderdag 22 tot en met zaterdag 24 augustus kunnen er 175 kinderen terecht. Een record aantal, want voorgaande jaren was er plek voor hooguit 125 kinderen. De 'groei' is mogelijk door het grotere bouwterrein en de medewerking van Bink. Deze organisatie levert ook een aantal van de dertig vrijwilligers die de kinderen begeleiden bij het bouwen van een hut en de verschillende andere activiteiten.

Dat kan bijvoorbeeld zijn het voorbereiden op de talentenjacht waarmee het evenement op zaterdag traditioneel wordt afgesloten. Maar de kinderen kunnen zich ook bezighouden met sport en spel waarvoor twee buurtsportcoaches zijn aangezocht, Els Theunissen en Mauro Peters. Het belangrijkste is echter dat ze hun creativiteit tot uiting brengen in het bouwwerk dat ze maken.
Er is een groot verschil in bouwers. Er zijn kinderen die pas op de bouwplaats iets verzinnen en aan de slag gaan, maar er zijn er ook die thuis al bedacht hebben wat ze willen bouwen en daarvoor zelfs al complete bouwtekeningen hebben gemaakt. Daar hebben ze langer over gedaan dan de duur van de afbraak, wat op zich voor hen ook een feest is op de laatste dag. Dan mogen ook ouders, familie en bekenden naar de Verlengde Paltzerweg komen om het optreden van de kinderen bij de wonen en mee te helpen met de afbraak van het dorp.
Vorig jaar werd afgeweken van de traditionele organisatie. Toen werd deze in handen gegeven van twee welzijnswerksters uit Utrecht. Het idee erachter was dat het goed zou zijn als er ook eens iemand anders mee zou doen.

,,De kinderen hebben toen echt een paar goede dagen gehad," zegt Jochem Janssen. Toch is men weer teruggevallen op de oude organisatiestructuur ,,want kortere lijnen maakt het allemaal wat eenvoudiger."

Voor het eerste in 23 jaar is er in Soest en Soesterberg geen inschrijfavond. Balans is overgegaan op digitale kaartverkoop. Hierover worden later mededelingen gedaan, evenals over het busvervoer van de kinderen uit Soest naar de vliegbasis.

advertentie
advertentie