Ondernemer René van Holsteijn vertelt over de ervaringen op het gebied van energietransitie in Veenendaal.
Ondernemer René van Holsteijn vertelt over de ervaringen op het gebied van energietransitie in Veenendaal. Jaap van den Broek

Energietransitie omvangrijke klus

20 april 2019 om 13:00 lokaal

SOEST Het was druk tijdens de lunchbijeenkomst van de Soester Zakenkring. De energietransitie inspireerde 75 ondernemers en lokale politici om in restaurant De Soester Duinen aan te schuiven. Na de lunch trapte wethouder Nermina Kudic af. De bewindsvrouw is onder meer belast met milieu en energietransitie.

Peter Beijer

Waarom de transitie van groot belang is, illustreert de wethouder met een verhaal over haar zoon. Deze wist te vertellen dat er inmiddels vier eilanden van de Malediven onder de zeespiegel zijn verdwenen. Kundic: ,,De discussie over de klimaatverandering is er. Daar kunnen we lang over praten. Maar wat we kunnen er beter iets aan doen. Aan de slag!"

AMBITIE De ambitie is om in 2030 de CO2-uitstoot met 49 procent te laten dalen en dat er in 2050 helemaal geen CO2-uitstoot meer is. De wethouder onderschrijft met cijfers dat die doelstelling zeer ambitieus is. Plichten voor bedrijven komen er. Maatregelen treffen, informatieplicht aan RVO, minimaal energielabel C in 2023 voor meer dan 100 m2 kantoorruimte, een energieaudit.

Kundic: ,,Maar er zijn ook veel kansen. De handen die het werk gaan doen zitten in uw bedrijf. Het uitvoeren van de transitie zorgt voor nieuwe business, werkgelegenheid. Subsidies zijn er te verkrijgen, isolatie levert besparing op. Besparing is de schoonste manier van energie."
In Soest zijn er volgens de wethouder al goede voorbeelden met Evicex, Eurotape, CleanLook, Smurfit Kappa en ICE-world dat onlangs meer dan 2500 zonnepanelen heeft geïnstalleerd.
De wethouder belooft onder meer een programmaplan op te stellen. Zij gaat het gesprek aan met de Soester Zakenkring en regionale bedrijven. ,,Ik hoop dat u met ons de weg op wilt gaan. Het wordt een pittige opgave waarin wij vooral moeten samenwerken."

BEDRIJFSDAKEN Als voorzitter van de commissie duurzaam ondernemen heeft René van Holsteijn van Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal veel ervaring energietransitie in Veenendaal. ,,In 2017 startten wij in samenwerking met ECONNETIC het project 'Zon op Bedrijfsdaken' omdat bedrijventerreinen veel potentieel bieden voor het opwekken van duurzame energie. Vaak blijft deze potentie onbenut, omdat ondernemers de investering in duurzame energie als grote drempel ervaren. Met 'Zon op Bedrijfsdaken' wordt deze drempel weggenomen omdat daken van bedrijfspanden worden gebundeld tot een grootschalig project. Hierdoor gaan de inkoopkosten omlaag, komt het project in aanmerking voor goedkopere projectfinanciering én worden de eigenaren volledig ontzorgd. Wij ontvingen een SDE-subsidie voor 83.000 zonnepanelen."

Van Holsteijn heeft een aantal tips: ,,Draag beleid met overtuiging uit als bedrijfsvereniging. Betrek ondernemers met expertise erbij. Laat goede voorbeelden zien en trek samen op met de gemeente."

STICHTING SOEST DUURZAAM Evert ten Kate sluit de rij sprekers. Namens Bedrijven Platform Duurzaamheid vertelt hij over Stichting Soest Duurzaam en hoe deze organisatie kan helpen bij het regelen van energietransitie. De stichting is een initiatief van Energie Actief Soest en het Bedrijven Platform Duurzaamheid. Voor de gemeente Soest voert de stichting het Energieloket Soest uit. Energieloket Soest wil mensen op weg helpen en fungeert als digitale vraagbaak.
Een advies voor de ondernemers heeft Ten Kate: ,,Laat een energiescan uitvoeren, neem contact op met BAES (Bedrijvenalliantie Energiezuinig Soest), zij ontzorgen en helpen verder."

advertentie
advertentie