Afbeelding
Astrid van den Hoek

Avond over energie besparen: 'start met kleine dingen'

12 maart 2019 om 14:20 lokaal

SOEST ,,Mensen denken bij energiebesparing gelijk aan zonnepanelen of een warmtepomp, maar om daar optimaal van te profiteren is het eerst nodig dat de woning goed geïsoleerd is. Dat is eigenlijk stap één. Met de infoavond op 14 maart om 20.00 uur in de Emmakerk willen we een helikopterview geven zodat mensen kunnen zien hoe ze zelf een begin kunnen maken." Dat zegt Gerrit Bons van de werkgroep Groene Kerk. De werkgroep werkt samen met Energie Actief Soest (EAS). Ook zullen er donderdag diverse leveranciers en andere experts aanwezig zijn.

Astrid van den Hoek

De Protestantse Gemeente Soest (PGS) nam zich eind 2017 voor het stempel 'Groene Kerk' te willen halen. Dat is een initiatief van hulpverleningsorganisatie Kerk in Actie en Tear, een christelijke organisatie die zich sterk maakt voor ontwikkeling van gemeenschappen en noodhulp biedt in de hele wereld. Gerrit Bons van de PGS-werkgroep Groene Kerk: ,,Het gaat om zorgen voor de aarde en mensen hoop te bieden. Dat kun je op heel veel verschillende manieren invullen. Zowel het menselijke is belangrijk als zaken als klimaat en energie. Als werkgroep Groene Kerk kiezen we elk jaar een ander thema. Dit kerkjaar is dat energiebesparing. De PGS onderneemt actie om bij de geplande verbouwingen de kerkgebouwen te verduurzamen, maar we willen mensen ook bewust maken van hun eigen ecologische voetafdruk."

PERSOONLIJK In november was er daarom al een algemene informatieavond over de Groene Kerk-actie. Maar nu wilde de werkgroep het onderwerp energiebesparing persoonlijker maken, inzoomen op de stappen die mensen zelf kunnen zetten en hoe ze dat dan kunnen doen. ,,We hoeven niet het wiel opnieuw uit te vinden", zegt Bons. ,,Daarom hebben we EAS benaderd om samen de informatiebijeenkomst te organiseren."

VOORWERK Menno Westveld van EAS was daar meteen voor te porren. ,,Het uitzoekwerk is voor veel mensen een hoop gedoe. Energie Actief Soest heeft veel voorwerk gedaan en kan informeren en adviseren. Het is goed om gebruik te maken van elkaars kennis en netwerk. Wij organiseren bijvoorbeeld in samenwerking met Artishock elk jaar een filmavond rond het thema duurzaamheid en zijn nu in gesprek met de werkgroep Groene Kerk over hoe we dat samen zouden kunnen organiseren en een zo breed mogelijk publiek kunnen bereiken."

GEDRAGSVERANDERING Bons en Westveld zijn beiden al met hun eigen huis en levensstijl aan de slag gegaan en kunnen dan ook uit eigen ervaring spreken. ,,Zelf ben ik bijvoorbeeld minder vlees gaan eten en heb ik aanpassingen gedaan in mijn huis qua isolatie. Elk stapje geeft voldoening, hoe klein of groot het ook is. We willen een gedragsverandering teweeg brengen, maar dat kost tijd. Belangrijk is dat het als tof wordt ervaren om met energiebesparing aan de slag te gaan en dat het niet met een opgeheven wijsvingertje gebeurt", zegt Bons.

KLEINE DINGEN Westveld: ,,Het is ook afhankelijk van wat je kúnt doen. Kijk, als je een woning uit de jaren 80 compleet wil optimaliseren, dan kost dat wel 30.000 tot 40.000 euro. Dat is voor veel mensen niet te doen. Je kunt ook beginnen met kleine dingen om energie te besparen, zoals korter douchen, ledverlichting, nieuwe apparaten die aangeschaft worden met A+++ label. Daarnaast kun je steeds in delen je huis beter laten isoleren. Zonnepanelen zijn ook erg interessant. Zo kun je langzaam aan werken naar een situatie dat je klaar bent om van het gas af te gaan. De stap naar de veel bejubelde warmtepomp is pas de allerlaatste stap en dan moet de stroom daarvoor niet worden opgewekt in een kolencentrale, want dan gaat de uitstoot van CO2 eerder omhoog."

De infobijeenkomst vindt plaats op donderdag 14 maart om 20.00 uur in de Emmakerk, Regentesselaan 2.

advertentie
advertentie