Ike Smitskamp, hier bij een recent schilderij, exposeert vanaf zaterdag in Artishock.
Ike Smitskamp, hier bij een recent schilderij, exposeert vanaf zaterdag in Artishock. Palescue

Artishock geeft meteen weer vol gas

31 augustus 2018 om 06:28 lokaal

SOEST De eerste activiteit in het nieuwe seizoen is voor Artishock de opening van een expositie. Vanaf zaterdag zijn in het St. Joseph gebouw aan de Steenhoffstraat schilderijen te zien van Ike Witskamp.

Ike Smitskamp is 'opgegroeid tussen de tubes' maar werd andragoloog en drama-docent. Pas op latere leeftijd volgde zij de kunstacademie. Ze geeft nog steeds presentatietrainingen. Ike heeft ook een kinderboek gemaakt en exposeert in Artishock komende maand met twaalf abstracte landschappen en drie hondenportretten.

,,Ik ben in Indonesië opgegroeid in een open ruimte. Ik rende als peuter volkomen vrij rond, alleen in een broekje. Toen ik vijf en een half was kwam ik naar Nederland. Daar waren opeens overal hekken en moest ik oppassen voor het verkeer. Ik wil uitbreken, dat is wel een thema in mijn werk. Ik zal ook nooit een schilderij dichtmetselen."

'Overal is een uitweg' is de toepasselijke titel die de expositie meekrijgt. De opening is zaterdag 1 september om 20.00 uur. Belangstellenden zijn welkom.

OPENING Bezoekers kunnen aansluitend doorschuiven naar JazzClub. Het eerste optreden van dit seizoen komt op naam van Atilli. Atilli is een anagram van de Turkse vertaling van sextet. Atilli is begonnen als het afstudeerproject van Dennis te Woerd. Voor dit project wilde hij een band samenstellen die gefocust was op een blazerssectie met daarachter een blues/rock klinkende ritmesectie. Hierdoor koos hij ervoor om een gitaartrio te combineren met een traditionele blazerssectie en schreef hij met dat geluid in zijn achterhoofd stukken die beïnvloed zijn door het harmonische en bluesgeluid van de hard-bop en de energie en levendigheid van menig hardrock café. Het resultaat is interessante en fantasierijke composities met goed gearrangeerde blazersmelodieën, harmonieën gebaseerd op de blues, soul en grooves die van swing naar funk gaan.

,,Ga mee met deze reis, sluit de ogen en geniet van de muziek", luidt de boodschap van Atilla dat vanaf 20.30 uur op het podium van zich laat horen. De toegang van JazzClub is gratis.

FILMHUIS Barry Atsma en Nahuel Pérez Biscayart komen ook naar Artishock. De acteurs spelen de hoofdrol in respectievelijk 'Bankier van het Verzet' en 'Au revoir là-haut' die het Filmhuis laat zien.

VERZET Atsma vertolkt de rol van Walraven van Hall, de Groningse bankier die tijdens de tweede wereldoorlog allerlei (riskante) operaties bedacht om het verzet te kunnen financieren. Hoe lang kan hij dat ongestraft door de bezetters volhouden? Volgens de makers het waargebeurde, maar onbekende verhaal van een van de grootste verzetsstrijders.

Vertoning: maandag 3 en woensdag 12 september, aanvang 20.15 uur; 7,50 euro (leden 5,50 euro); kijkwijzer: 12 jaar.

NAOORLOGS 'Au revoir là-haut' begint aan het einde van de eerste wereldoorlog. Édouard en Albert bevinden zich in de loopgraven. Daar komen ze niet ongeschonden uit. Na de oorlog lijken de briljante tekenaar en de bescheiden boekhouder tot elkaar veroordeeld. Met een bedrieglijk plan besluiten de kameraden het Franse volk een lesje te leren en fortuin te maken. Op een visueel prikkelende manier toont Dupontel het naoorlogse leven waarin de mannen zichzelf opnieuw moeten uitvinden..

Vertoning: woensdag 5 september, aanvang 20.15 uur; 7,50 euro (leden 5,50 euro); kijkwijzer: 16 jaar.

Artishock is te vinden aan de rechter zijde van het St. Josephgebouw, Steenhoffstraat 46a. Kaarten reserveren voor optredens en films kan via de website: www.artishock-soest.nl.

advertentie
advertentie