De Postweg was in feite de eerste weg met een naam, te danken aan het (post)verkeer van Arnhem naar Amsterdam via Soesterberg.
De Postweg was in feite de eerste weg met een naam, te danken aan het (post)verkeer van Arnhem naar Amsterdam via Soesterberg. Archief Eempers

Oude postnamen in nieuwe woonwijk

28 juli 2018 om 12:00 lokaal

SOESTERBERG De eerste steen voor de huizen in het nieuwe woonwijkje, nu nog Kop Kamer 1, op het terrein van de bedrijven Hypsos en De Ridder moet nog gelegd worden, maar voor de namen voor de twee nieuwe straten is het gemeentebestuur voortvarend te werk gegaan. Ze krijgen de naam Brievengaarder en Posthoorn.

Een ambtelijke werkgroep heeft gezocht naar een geschikt thema en geschikte straatnamen voor de realisatie van woningen en een appartementencomplex. Het nieuwbouwproject omvat 105 appartementen in drie gebouwen, 41 grondgebonden rijtjeswoningen, 8 twee onder een kapwoningen en 3 kavels voor eigenbouw. Er is voor de straatnamen getracht om aan te sluiten op al bestaande straatnamen in de omgeving, de historie en de te realiseren nieuwbouw. De Historische Vereniging Soest/Soesterberg heeft hierbij meegedacht en suggesties aangedragen.

THEMA Omdat de nog te bouwen locatie is gelegen in de directe omgeving van de Postweg en Postdwarsweg, wordt voorgesteld hier via het thema 'post' passend op aan te sluiten met de straatnamen Brievengaarder en Posthoorn. Dit komt de vindbaarheid ten goede.

POSTSTUKKEN De brievengaarder was als beheerder van een (hulp)postkantoor verantwoordelijk voor de inzameling en eerste distributie van brieven en andere poststukken. De aflevering van de stukken werd gedaan door de briefbesteller en de postbode.

SIGNAALINSTRUMENT Een posthoorn is een koperen blaasinstrument dat in de achttiende en negentiende eeuw werd gebruikt als signaalinstrument op de vroegere postkoetsen. Daarnaast werd het door postbezorgers te paard, de zogenaamde postiljons, gebruikt om aan te kondigen dat de postbezorger arriveerde. Zodoende konden mensen ten tijde van het ontbreken van postkantoren hun post bij de postkoets afhalen en nieuwe post ter bezorging aanbieden.

OVERIGE SUGGESTIES Er zijn overigens ook andere suggesties gedaan, maar die namen sluiten minder aan. De projectontwikkelaar heeft bijvoorbeeld de naam Flight Deck aan het plan gegeven, om een link te leggen met de vliegbasis. Maar deze naam kan voor verwarring en versnippering zorgen omdat onlangs aan het nieuw gerealiseerde park op de overkluizing van de Amersfoortsestraat de naam Het Vliegdekpark is toegekend. Daarom heeft Flight Deck niet de voorkeur. Daarnaast is ook de suggestie Schoolweg aangedragen om een link te leggen met de oude schoolmeesterswoning aan de Postweg en de oude chr. basisschool uit het verleden. De naam Schoolweg wordt echter geschikter geacht voor eventuele herontwikkeling nabij de Schooldwarsweg.

EERSTE POSTKANTOOR Nadat al in 1897 inwoners vergeefs een verzoek deden voor de oprichting van een telefoonkantoor, is het dit jaar 110 jaar geleden dat Soesterberg op de hoek Kampweg-Amersfoortsestraat zijn eerste postkantoor kreeg, officieel aangeduid als 'hulptelegraaf- en hulptelefoonkantoor'. H. Pastunink was de eerste kantoorhouder. Omstreeks 1922 verhuisde het kantoor naar de Amersfoortsestraatweg 2 en in 1933 naar de Luitenant Koppenlaan 17. In 1960 was het Dorpsplein de laatste locatie van het officiële postkantoor, dat in de loop der jaren steeds verder van de Postweg was gevestigd.

advertentie
advertentie