Patrizia Galli aan de slag met de streetmaster
Patrizia Galli aan de slag met de streetmaster Peter Beijer

Patrizia Galli gaat dagelijks met streetmaster zwerfvuil te lijf

25 juli 2018 om 13:27 lokaal Deel je nieuws

SOEST - Is het gedrevenheid of is het oog voor het kleine? Of is het misschien een liefhebberij? Patrizia Galli gaat er dagelijks op uit met de fiets. In haar fietstas een kartonnen doos en een streetmaster (dat is een mechanische grijparm), handschoenen en een vuilniszak. 

Patrizia maakt deel uit van de streetmastergroep die door de Stichting Van Afval naar Grondstof is geïnitieerd. ,,Ik deed dit al vanuit mijzelf. Als ik door Soest wandel of fiets ruim ik zwerfvuil op. In het begin deed ik dit omdat de rommel mij stoorde, maar vooral vanwege het hergebruik van afval. Als de gemeente dit opruimt wordt het restafval. Ik neem het afval mee naar huis en daar scheid ik het.”

Patrizia vindt het bijzonder dat een groep senioren als streetmasters de wijken ingaan. ,,Ik vind het geweldig. Deze organisatie geeft meer structuur aan de werkzaamheden dan wanneer ik individueel de straat opga. Dat een groep senioren met hesje en gereedschap de wijken schoonhoudt geeft een goed voorbeeld.”

Dat de passie voor het schoonhouden alleen voor ouderen zou zijn bestrijdt Patrizia. ,,Prima dat de Stichting VAnG leerlingen van basisscholen bewust kennis laat maken met afvalscheiding. Kinderen die in de puberteit komen hebben vaak de neiging om stoer te doen en gaan dan juist rotzooi maken. Misschien moet de overheid een advertentiecampagne lanceren. Maak straathelden van de jeugd die de wijk opruimt. De overheid moet ook de verpakkingsindustrie aanpakken met het overmatig gebruik van plastic. Daar moet veel veranderen.”

,,Op zondagochtend ligt op de Koninginnelaan, vlak bij de ijssalon, heel veel troep. Allemaal weggegooide ijsbekertjes. Ik heb aan de eigenaar van de ijssalon gevraagd of hij weet in welke afvalbak deze troep moet. Hij had geen idee. Ik heb het nagevraagd en de bekertjes horen in de PMD-bak (plastic, metaal en drinkbekers). Misschien een goed idee als er een PMD-bak in de buurt van de ijssalon komt. Nog beter zou zijn als iedereen zijn ijs in een biscuithoorn bestelt.”

De Soesterse is optimistisch. ,,De meeste mensen gaan bewust om met afval. Ik kom uit Italië. Als je de omgeving daar vergelijkt met hier in Nederland, dan is het hier heel schoon. De sociale controle is hier ook groter. Ik hoop dat nog meer mensen zich aansluiten bij de streetmastergroep. Met elkaar kunnen we Soest schoon houden en meewerken aan de bewustwording dat we Moeder Aarde gezond houden en schoon doorgeven aan een volgende generatie.”

advertentie
advertentie