De selectie van het Nederlands zitvolleybalteam. Robert Paul Buitendijk heeft nr 10
De selectie van het Nederlands zitvolleybalteam. Robert Paul Buitendijk heeft nr 10 Ilse Schaffers

Robert Paul Buitendijk niet tevreden over WK

25 juli 2018 om 12:34 Sport/sport

SOEST In de laatste twee wedstrijden op het WK kwam Robert Paul Buitendijk eindelijk in actie. Toch kijkt de zitvolleyballer uit Soest niet tevreden terug op het WK, waarin Oranje eindigde op de elfde plek. ,,We hadden er meer van verwacht."


Met een dubbel gevoel zat Robert Paul Buitendijk zondagmiddag op de tribune tijdens de finale tussen Iran en Bosnië. ,,Die wedstrijd was puur reclame voor zitvolleybal, de sfeer en entourage waren geweldig. Het niveau was ontzettend hoog. Maar ja, de teleurstelling dat we slechts elfde zijn geworden overheerste op dat moment nog steeds."

Oranje begon op het WK met een overwinning op Rwanda, daarna volgde een nederlaag tegen het sterke China. Afgelopen woensdag was het treffen met De VS een sleutelduel. De winnaar werd tweede in de poule en zou doorgaan naar de kwartfinale. Oranje verloor en dat was flink balen. ,,We waren volleyballend iets beter, maar door slordigheidjes en pechballen kwam het er net niet uit'', verzuchtte de Soester. ,,Na die wedstrijd zijn er wel wat traantjes gevloeid."

VOLGENDE DUEL De dag erna stond het volgende duel al op de agenda. ,,We konden nog negende worden, maar eigenlijk ging het nergens meer om en speelde je om spek en bonen", merkte Buitendijk. ,,Tegen Kazachstan overheerste de teleurstelling en ontbrak het echte moeten. Het was ook best wel een sterke tegenstander, dus opgeteld niet heel onlogisch dat we verloren."

Voor Buitendijk persoonlijk was het wel een bijzondere wedstrijd. ,,Ik maakte voor het eerst minuten op een groot toernooi. Dat was natuurlijk wel fijn. Ook in de strijd om de elfde plek kreeg ik als invaller speeltijd en deed ik de tweede en derde set mee. Omdat we die wedstrijd wel wonnen sloten we dit WK toch wel met een positief gevoel af, al blijft het gevoel hangen dat we er meer uit hadden kunnen halen."

,,Als je ziet dat zowel China als De VS uitgeschakeld werden in de kwartfinale, dan was duidelijk dat wij in de zwakste poule van het toernooi zaten. Dan moet je eigenlijk minimaal tweede kunnen worden en doorgaan naar de kwartfinales. Dat was vooraf ook de verwachting. Dat het niet gelukt is, is toch wel frustrerend."

Tijdens de finale werd de kater deels weggespoeld bij de sportliefhebber. ,,Iran en Bosnië maakten er echt een spektakel van. Het waren ook de twee toplanden van dit toernooi. Bosnië was regerend wereldkampioen, terwijl Iran de Paralympics won. Bij Iran zit een speler die 247 cm lang is, hij slaat de ballen gewoon over het blok heen. Daar valt bijna niet tegenop te verdedigen. Het was bovendien ook heel leerzaam om naar die finale te kijken."

SOBER Voor Buitendijk is het nu even vakantie. ,,Ik gebruik die tijd om helemaal fit te worden. In september gaan we weer verder. Het programma met Oranje zal tot januari sober zijn, daarna gaan we ons richten op het EK van volgend jaar. Dit WK gaf me echt een kick. Het is geweldig om te spelen voor zoveel publiek en zo'n mooie sfeer bij de wedstrijden. Dat smaakt naar meer. Doordat ik vlak voor dit WK een infectie opliep kwam ik maar weinig aan spelen toe. Ik ga er hard aan werken om op het EK meer speeltijd te krijgen."

advertentie
advertentie