Het geheim van Martin Brouwer en Do Nijboer is 'gewoon van elkaar houden'.
Het geheim van Martin Brouwer en Do Nijboer is 'gewoon van elkaar houden'. Foto Ronald Kersten

Moeiteloos naar diamanten huwelijk

28 juli 2018 om 08:25 lokaal

SOEST Het huwelijksbootje ging op dinsdag 22 juli 1958 varen voor Martin Brouwer en Do Nijboer. Volgens het weerbericht was het die dag fris/warm tot maximaal 18 graden en woei er een matige wind met af en toe harde windstoten tot maximaal 55 kilometer per uur. Een dag zonder al te veel extremen met af en toe een uitschieter. Het weer van die dag was een voorbode voor het gelukkige 60-jarige huwelijk van Martin en Do.

,,Ik heb dit appartement voor tien jaar gehuurd, dus we moeten nog even vooruit", vertelt de 86-jarige Martin Brouwer met een ondeugende twinkeling in zijn ogen. Het echtpaar woont aan de Burgemeester Grothestraat en heeft een fantastisch uitzicht op de ijssalon dat de kleurrijke en gastvrije poort van Soest vormt.

Do, van Theodora, Brouwer-Nijboer (88) geniet dagelijks van het vrolijke uitzicht. ,,Dit is toch het mooiste puntje van Soest. We hoeven nooit in de rij te staan voor een ijsje, als het rustig is kunnen we zo naar de overkant lopen. De kleinkinderen komen hier graag, niet alleen voor het ijsje hoor."

GELUK Locoburgemeester Liesa van Aalst heeft bloemen namens het gemeentebestuur overhandigd. De wethouder treedt voor het eerst op in de rol van vervangend burgemeester. De bewindsvrouw maakt van haar debuut gelegenheid om advies te vragen aan het jubilerende echtpaar. ,,Wat is het geheim van jullie langdurig huwelijk?" Martin: ,,Gewoon van elkaar houden!" Do: ,,Dat heeft mij nooit moeite gekost. Maar ik moet daarbij zeggen dat wij in al die jaren wel veel geluk hebben gehad. Vervelende zaken zijn ons bespaard gebleven."

ZWOLLE Het echtpaar komt oorspronkelijk uit Zwolle. Ze leerden elkaar kennen op een carnavalsfeest in de Overijsselse hoofdstad. ,,Dat is de laatste keer dat we carnaval hebben gevierd", vertelt Martin. ,,Stel je voor dat ik bij een volgend feest iemand anders was tegengekomen!"

Martin en Do kwamen in 1965 in Soest wonen. Hij werkte voor de luchtmacht en werd gestationeerd in Soesterberg. ,,Eerst werkte ik bij vliegbasis Deelen, toen Ypenburg en uiteindelijk in Soesterberg. We gingen wonen op de Pr. Lorentzlaan in Soesterberg, toen naar de Bazuin, daarna naar de Johannes Poststraat en nu wonen we hier." Do vult aan: ,,Ons laatste adresje!"

BED Vervelen doet het echtpaar zich niet. De spreekwoordelijke geraniums staan nog niet in de vensterbank. Martin doet en deed veel vrijwilligerswerk voor onder meer de KBO, de Luchtmachtvakbond, de ondernemersraad, postzegelclub en de huurdersvereniging. Bij de Vijverhof organiseerde hij van alles. ,,Daar stond je bed", reageert Do ad rem.

LINTJE Voor zijn vrijwilligerswerk ontving Martin een koninklijke onderscheiding. De drie kinderen van Martin en Do hebben toen hun moeder een lintje gegeven. ,,Dat was ook dik verdiend", vertelt Martin enthousiast. ,,Zonder haar had ik het nooit kunnen doen. Als ik bij een receptie aanwezig moest zijn lag alles van tevoren al klaar. Moest ik naar een kraamvisite dan regelde Do de cadeaus. Dan kreeg ik de complimenten, 'wat heeft u dat mooi uitgezocht!"

Het diamanten huwelijksfeest werd met alle kinderen en kleinkinderen gevierd tijdens een weekend weg in het Limburgse America. Thuis werd er ook een feest gegeven. Do geniet nog na: ,,Het is zo leuk om al die familieleden en vrienden weer te zien. Ik heb liever dat ze massaal op dit feest komen dan op mijn begrafenis. Nu hebben we er lekker van genoten!"

advertentie
advertentie