Afbeelding ter illustratie
Afbeelding ter illustratie Archief BDUmedia

Alternatieve locatie gevonden voor boerderij Peter van den Breemerweg

24 juli 2018 om 10:54 lokaal

SOEST Er is een goede alternatieve oplossing in zicht voor de veelbesproken verplaatsing van een boerenbedrijf afkomstig uit de Insingerstraat in Soest. De agrarisch ondernemer wilde aanvankelijk naar een perceel aan de vrijwel onbebouwde zuidkant van de Peter van den Breemerweg. Daarmee komt echter het open karakter van het polderlandschap in het geding. Nu is er dankzij goede gesprekken met deze ondernemer, de eigenaar van een ander perceel, de provincie Utrecht en de gemeente een plek aan de noordkant van de Peter van den Breemerweg in beeld. Deze plek biedt toekomst aan de agrarisch ondernemer mét behoud van het open landschap in de polder.

Op donderdag 19 hebben de agrarisch ondernemer, de eigenaar van het andere perceel, de gemeente en de provincie een intentieovereenkomst getekend. 

De agrarisch ondernemer wilde al jaren zijn bedrijf met koeien verplaatsen van de Insingerstraat naar een nieuw te bouwen boerderij op een perceel aan de zuidzijde van de Peter van den Breemerweg. Het perceel ligt echter buiten de grenzen van het bebouwingsgebied; buiten de zogenoemde 'rode contouren'. Het perceel ligt in een open deel van het Soester polderlandschap in een strook die praktisch helemaal onbebouwd is.

Tot nu toe paste deze locatie niet binnen het provinciaal beleid. Maar onlangs besloten Provinciale Staten (net als de gemeenteraad van Soest in een amendement uit 2013) dat ze mee willen werken aan een verplaatsing naar de Peter van den Breemerweg om de agrarisch ondernemer een toekomst te bieden.

Omdat de oorspronkelijk beoogde locatie landschappelijk gezien niet optimaal is, ging wethouder Harrie Dijkhuizen het gesprek aan om tot een betere uitkomst te komen. ,,Ik wil graag een verplaatsing en toekomst voor het boerenbedrijf mogelijk maken. Dat doet niet alleen recht aan het agrarisch bedrijf maar ook aan het amendement van de raad uit 2013 en het besluit van Provinciale Staten. Maar ik wilde liever met de betrokkenen zoeken naar een andere plek. Eén waar het open landschap en de zichtlijnen in de polder niet ernstig in het geding komen. En het lijkt er nu op dat we dat kunnen realiseren dankzij de inspanningen van alle betrokken partijen."

advertentie
advertentie