Afbeelding
Hans Mater

Moeizame start voor zitvolleyballer

19 juli 2018 om 06:37 Sport/sport

SOEST Maandenlang keek Robert Paul Buitendijk reikhalzend uit naar het WK zitvolleybal. Vlak voordat het toernooi begon kreeg de 36-jarige Soester last van zijn luchtwegen. Het gevolg is dat Buitendijk tijdens de eerste twee duels nog niet binnen de lijnen kwam.

Peter Pos

Oranje won zondag in Venlo het eerste pouleduel tegen Rwanda, maar verloor maandagavond flink afgetekend van China. Vanavond is het dus erop of eronder voor het Nederlands team. Buitendijk hoopt dat hij ondertussen fit genoeg is om speeltijd te krijgen. ,,Ik heb een luchtweginfectie opgelopen'', baalt de Soester. ,,Hierdoor heb ik enorme irritatie van de luchtwegen en hoest ik veel slijm op. Gelukkig heb ik het ergste nu wel gehad, maar ik ben nog steeds niet 100 procent fit. Normaal gesproken moet ik al flink knokken voor mijn plek. Als je niet helemaal fit en helder bent dan is het logisch dat de bondscoach mij op de bank houdt. Je moet op dit niveau echt heel scherp en snel zijn."

SERVICESERIES Dat laatste merkte Oranje maandagavond wel tegen China. Het tweede pouleduel ging met 3-0 (25-16, 25-10, 25-20) verloren. In de rally's waren de verschillen niet heel groot, maar China bleek verdedigend zo sterk dat Oranje moeite had met scoren. ,,In de tweede set kregen we een paar serviceseries tegen'', zei bankzitter Buitendijk. ,,In de derde set kwamen we nog goed terug van achterstand, maar het gat was te groot om het nog spannend te maken."

Dan ging het zondagavond toch heel anders. Oranje won na een enerverende vier-setter van Rwanda. Vooral de laatste set was heel spannend. ,,Die wonnen we zwaarbevochten met 27-25", glunderde Binnendijk. ,,Vooraf wisten we dat we ook dat Rwanda de zwakste ploeg in onze poule was. Dus was deze overwinning ook noodzakelijk."

HANDICAP Na afloop bleek dat de Afrikanen niet goed hadden gekeken naar het reglement. Bij het zitvolleybal vallen spelers in twee categorieën qua handicap. Van de lichtere handicap (VS2) mogen twee spelers in de selectie zitten, maar beiden mogen niet tegelijkertijd in het veld. Bij Rwanda gebeurde dat wel, waardoor de uitslag aangepast werd in: 3-1 (25-0, 18-25, 25-11, 25-0).

AANGEPAST ,,De keuringen voor dit toernooi waren heel laat'', legt Buitendijk uit. ,,Sommige spelers kwamen hierdoor in een andere categorie terecht. Pas toen we terugkwamen in het hotel hoorden we dat de uitslag aangepast was. Nou ja, heel veel maakt het niet uit. De wedstrijd tegen de VS is hoe dan ook beslissend."

MEDAILLE Een van beide ploegen gaat door naar de kwartfinale, de ander speelt wedstrijden in het ' achterveld' die er niet toe doen. Buitendijk gruwelt van dat laatste. ,,De halve finale en finale zijn zaterdag en zondag in Den Haag. Daar kijk ik enorm naar uit. Ons doel is om dan nog voor een medaille te strijden. Dus moeten we vanavond winnen."

Daarnaast hoopt Buitendijk op speeltijd. ,,De bondscoach heeft gezegd dat ik me moest focussen op fit worden. Dat is nu gelukt. Ik hoop dat ik ook mijn steentje kan gaan bijdragen."

advertentie
advertentie