Ja, er wordt gebouwd in Soest, maar nog veel te weinig in de sociale en betaalbare (koop)sector.
Ja, er wordt gebouwd in Soest, maar nog veel te weinig in de sociale en betaalbare (koop)sector. Jaap van den Broek

Sociale woningbouw Soest kan niet op zichzelf staan

1 februari 2023 om 07:05 Nieuwbouw

SOEST In de gemeente Soest kun je geen eengezinswoning voor 250.000 euro realiseren. Op bestaande woningen in die prijsklasse is de laatste jaren fors overboden, dus viel de doelgroep voor dit type telkens buiten de boot. Er zijn te weinig betaalbare koopwoningen.

De financiële grens van betaalbare koop is schriftelijk nu vastgelegd op 250.000 euro, maar dat s niet meer reëel, beseft het Soester gemeentebestuur. Het bedrag moet opgeschroefd naar 355.000 euro, wat het overigens voor de doelgroep niet per definitie makkelijker zal maken.

INSTRUMENTEN

Om de bouw van met name sociale (koop)woningen te stimuleren is het nodig om een aantal nieuwe instrumenten in te zetten, dan wel de richtlijnen en voorwaarden aan te scherpen. Tot die conclusie komt het college van burgemeester en wethouders, ruim twee jaar nadat het huidige Masterplan Wonen is vastgesteld.

VERANDERD

,,De wereld is sindsdien behoorlijk veranderd, er zijn andere uitgangspunten nodig”, zegt Osman Suna, wethouder van volkshuisvesting en wonen. In Soest wordt bouwgrond duur betaald en de prijzen van bouwmaterialen zijn de laatste jaren de pan uit gerezen. Die factoren zijn van grote invloed op de haalbaarheid van nieuwbouw in vooral de betaalbare woningsector.

VOORWAARDEN

,,Er zijn de laatste tijd te weinig woningen voor de sociale doelgroep gebouwd, terwijl de vraag naar sociale en betaalbare woningen juist is toegenomen”, analyseert Suna. Het is tijd om in te grijpen en betere voorwaarden te gaan scheppen, vindt hij.

In de Soester Courant van woensdag 1 februari meer over dit onderwerp.

advertentie
advertentie