Nepalese vrouwen maken sloffen voor een betere toekomst.
Nepalese vrouwen maken sloffen voor een betere toekomst. Privéfoto

In Soest: warme voeten met sloffen uit Nepal

31 januari 2023 om 16:12 Maatschappelijk

SOEST In deze dagen koude voeten? De Wereldwinkel van Soest kan daar iets aan doen. Die verkoopt sinds kort iets nieuws: zuiver wollen pantoffels die gemaakt worden in Nepal. 

Vlak bij de hoofdstad Kathmandu werkt een groep vrouwen aan de handgemaakte sloffen. Het project is opgezet om in een kleinschalige en verantwoorde productie de makers een kans te geven hun gezinnen te onderhouden en de kinderen naar school te laten gaan

WARME SLOFFEN

De leef- en werkomstandigheden van de arme mensen in de wereld verbeteren; dat is de doelstelling van de Wereldwinkel, en dus ook van die in Soest. Dat betekent een eerlijk loon naar werken, geen kinderarbeid, geen tussenhandel en een beter toekomstperspectief voor kinderen.

AMBACHT

De vrouwen maken elke slof met de hand op ambachtelijke wijze. De wol die gebruikt wordt komt van vrij lopende schapen, die op een diervriendelijke manier worden geschoren. De vachten worden gewassen en gekamd en dan kan er gevilt worden. Twee lagen wol worden haaks over elkaar gelegd en nat gemaakt met warm sop, gemaakt van natuurlijke zeep. Door met de handen te wrijven en flink te knijpen gaan de twee wollagen aan elkaar hechten. Zo ontstaat de vilt waarvan de schachten van de pantoffels worden gemaakt.

TROTS

Voor het krijgen van de kleuren wordt uitsluitend ecologische verf gebruikt. De makers zijn trots op hun producten. Zo trots dat ze elk paar pantoffels een ‘handtekening’ meegeven in de vorm van een geborduurd teken. Elke maker heeft haar eigen teken en via een kaartje kan de bezitter achterhalen door wie de ‘Tofvels’ gemaakt zijn.

De Wereldwinkel aan de Steenhoffstraat is dinsdag tot en met zaterdag open van 9.30 tot 17.00 uur.

advertentie
advertentie