Rabobank: 'verspilling is ook een lokaal vraagstuk'

27 juni 2018 om 20:02 Nieuws Deel je nieuws

Ieder jaar gaat er wereldwijd 1,3 miljard ton aan voedsel verloren. De aarde warmt op met vergaande gevolgen voor het klimaat en de wereldeconomie. Wereldwijd drijft er plastic in de zee wat zeer bedreigend is voor mens en milieu. Wat kunnen we in ons dagelijks leven hieraan doen? Dit soort vragen stonden centraal tijdens de jaarlijkse ledenontmoeting van Rabobank Amersfoort Eemland in theater Flint. 

De Rabobank zet zich mondiaal in om samen met partners te strijden voor voldoende en duurzaam geproduceerde voeding en de ontwikkeling naar een circulaire economie.  ‘Maar ook in onze regio, lokaal, kunnen we met dit vraagstuk aan de slag’, zegt Denise Notenboom, directievoorzitter van Rabobank Amersfoort Eemland. Notenboom: ‘Als we over de opwarming van de aarde praten, maken we ons zorgen. We voelen en weten met elkaar, dat de huidige generaties in actie moet komen. Tegelijkertijd is het zo’n groot vraagstuk, dat het niet altijd even gemakkelijk is om te bedenken hoe je in je dagelijkse leven kunt bijdragen. En vooral ook, wat werkt nu wel en wat niet. Verspilling is ook een lokaal vraagstuk, waaraan jij en ik een bijdrage kunnen leveren. Dit was één van de centrale onderwerpen tijdens een zeer inspirerende bijeenkomst in de Flint.’

De bank had al haar leden opgeroepen om naar de Flint te komen. Zo’n 400 leden gaven hieraan gehoor. Zij hoorden onder meer welke mogelijkheden voormalig weerman van Meteo Group, Reinier van den Berg, ziet voor het recyclen van plastic. Plastic wordt van olie gemaakt, maar je kunt dat plastic ook weer recyclen naar schone olie.  Aan de bijeenkomst namen tal van organisaties uit de regio deel, zoals Herenboeren Soest, Kromkommer en Keibewust033 over het Restifal.

De stemmen zijn geteld
Tijdens de bijeenkomst werden ook de cheques vanuit de Rabobank Clubkas Campagne uitgereikt. Voor 2018 stelt Rabobank € 75.000,- ter beschikking. In totaal hebben er 123 verenigingen en stichtingen meegedaan.  De leden hebben bijna 10.000 stemmen uitgebracht. Hoe meer stemmen, des te meer geld voor een vereniging. Eén vereniging ontving een bedrag boven de € 2000,- en 21 verenigingen tussen de € 1.000,-  en € 2.000,-.

advertentie
advertentie