De onderscheiden Soester veteranen v..l.n.r.  F.J. van den Breul, J.W.M.A. Bruins, E.M. Nijlholt, M.F.D. Wolfsen, R.P. Waals en A.G.P. Veassen.
De onderscheiden Soester veteranen v..l.n.r. F.J. van den Breul, J.W.M.A. Bruins, E.M. Nijlholt, M.F.D. Wolfsen, R.P. Waals en A.G.P. Veassen. Jaap van den Broek

Draaginsigne voor veteranen

27 juni 2018 om 12:52 lokaal

SOEST Zes veteranen uit Soest zijn afgelopen week gehuldigd en hebben een draaginsigne met oorkonde in ontvangst mogen nemen. Burgemeester Rob Metz reikte die uit in Sportboulevard de Engh waar die avond de Koninklijke Luchtmacht het bevrijdingsconcert gaf.

Johan van Beek

De zes zijn F.J.van den Breul, J.W.M.N.A. Bruins, E.M. Nijholt, M.F.D. Wolfsen, R.P. Waals en A.G.P. Veassen. Er zijn meer veteranen van de gemeente die de onderscheiding hebben toegekend gekregen, maar zij waren zaterdag verhinderd. ,,Zij zullen door onze zorg en op hun verzoek de draaginsigne thuisgestuurd krijgen."

VREDESMISSIES De veteranen waren één keer of vaker uitgezonden voor een vredesmissie van de Verenigde Naties (VN) die in 1988 de Nobelrpijs voor de Vrede kregen uitgereikt. Met de instelling van het draaginsigne 'Nobelprijs VN-militairen' geeft de Minister van Defensie tastbaar uitdrukking aan de erkenning van en waardering voor (oud)militairen die namens Nederland in de periode 956 -1988 als blauwhelmen hebben deelgenomen aan VN-Vredesmissies.

WAARDERING In aanwezigheid van honderden mensen nam burgemeester Rob Metz alle tijd om waardering en respect te betonen aan de veteranen van wie de eerste begin jaren tachtig als UNIFIL-militair werden uitgezonden naar Libanon. ,,Velen van u kunnen zich denk ik nog wel herinneren dat dit besluit tot de nodige commotie leidde. Ouders vonden het maar niets dat hun zoons blootgesteld werden aan de gevaren van oorlog in een vreemd ver land. Maar onze militairen gingen niet deelnemen aan een oorlog. Ze gingen goed werk doen. De Nederlandse bevolking wist eigenlijk niet wat u daar deed en hoe belangrijk dat werk wat u verrichtte was. Zorgen voor stabiliteit en het waarborgen van een stukje vrijheid", aldus Metz.

CONSTANTE DREIGING Hoewel onmogelijk probeerde Metz zich voor te stellen wat blauwhelmen hebben moeten doorstaan. ,,Met het thuisfront had u alleen contact via briefwisseling. Ik heb me laten vertellen dat de brieven over en weer soms lang onderweg waren. U was in een oorlogsgebied met een constante dreiging. U moest werken onder een VN-mandaat waarmee één hand op uw rug was gebonden, wat u volgens mij soms een gevoel van machteloosheid gaf. Mogelijk gaf het u ook een gevoel van zinloosheid. Maar u bleef als UNIFIL militair professioneel uw werk doen.

Uitzendingen waren er later ook naar onder andere mIssies in Sinaí, voormalig Joegoslavië, Nieuw Guinea, voormalig Nederlands Indië, Tunesië, Thailand, Cambodja, Afghanistan, Irak, Somalië en Albanië. Eén veteraan was zelfs eenmaal in zowel Bosnië als Kosovo en drie keer in zowel Afghanistan als Irak.

VREDE Metz ging er uitgebreid op in en sloot af met de woorden: ,,Dank zij u kunnen wij hier in Nederland in vrede leven en dat moeten we ons heel goed blijven beseffen. Ik weet zeker dat ik namens allen spreek; veel dank hiervoor!"

advertentie
advertentie