Wethouder Kundic bekijkt de boeken
Wethouder Kundic bekijkt de boeken Peter Beijer

Creatieve bewustwording voor schone aarde door scholieren

25 juni 2018 om 15:30 lokaal Deel je nieuws

SOEST – Jan Bredewold, juryvoorzitter namens de Soester Stichting VAnG, instrueert zijn collega’s die stuk voor stuk aandachtig de ingeleverde werkboeken van de twintig aangesloten lagere scholen uit vijf verschillende gemeenten, bestuderen. ,,Let op de tips en op de creativiteit van de leerlingen.”

Leerlingen van scholen die meedoen met Van Afval naar Grondstof (VAnG) hebben zich creatief uitgeleefd. Hun opdracht was: het bedenken van een slogan voor op de vuilniswagen en het maken van tekeningen en het doen van tips om het gescheiden inleveren van afval te promoten. De jury had het moeilijk met het beoordelen van de ingeleverde werkboeken met daarin veel creatieve vondsten.

Jurylid Cees van Drongelen bekijkt geamuseerd, maar ook kritisch de boeken. De voormalig AVRO-presentator vindt het belangrijk dat de school een breed draagvlak uit. ,,Uit het boek moet blijken dat de school zich serieus heeft beziggehouden met het onderwerp. Ik heb hier een boek waar alle leerlingen aan hebben meegewerkt. Dan heeft dit boek al een voorkeur voor mij.”

Wethouder Nermina Kundic , onder meer belast met de portefeuille milieu., komt ook binnen. Zij gaat eveneens de boeken beoordelen en als de vijfkoppige jury onverhoopt geen oordeel kan vellen zal zij een definitieve stem geven. De bewindsvrouw is onder de indruk van de ingeleverde werkstukken. ,,Het is goed dat kinderen bewust worden gemaakt op het scheiden van afval en het ruimen van zwerfafval.”

De unanieme keuze voor de winnende slogan-tekening die binnenkort de vuilniswagens siert komt van Jay van Schoonhorst van de Insingerschool in Soest. Zijn kleurige oproep: ‘Alles in de goede bak’ wordt door de jury als een daadkrachtige boodschap gezien. 

De tweede prijs ging naar Myrthe van der Hoff van de Montessorischool in Maassluis en de derde prijs was voor Mark Wennekes van de Wegwijzer in Soest. Het mooiste werkboek was van de SBO Samuel uit Kappelle. De prijzen worden op vrijdag 6 juli op de betreffende scholen uitgereikt.

Rob Kleinegris is een van de initiatiefnemers van Stichting VAnG. ,,Het gaat erom dat wij met zijn allen Moeder Aarde gezond houden. Dat kan al heel klein door het opruimen van zwerfafval in je eigen omgeving. Ik liep op zondagmorgen met mijn kleinzoon in de buurt. Een kleine wandeling leverde een vuilniszak zwerfvuil op. Dat schept voldoening: de buurt is schoon, een stukje wandelen en ondertussen een paar mensen gesproken.”

De winnende tekening van Jay van Schoonhorst
advertentie
advertentie