Rein en Pascal Tupker ambachtelijk aan het werk. De siersmederij bestaat veertig jaar. ,,De rode draad van ons bedrijf is telkens nieuwe ideeën uitwerken."
Rein en Pascal Tupker ambachtelijk aan het werk. De siersmederij bestaat veertig jaar. ,,De rode draad van ons bedrijf is telkens nieuwe ideeën uitwerken." Siersmederij Tupker

Veertig jaar Kunst-Siersmederij Tupker in Soest

12 januari 2022 om 12:00 Zakelijk

SOEST Rein Tupker wist al jong wat hij wilde: als siersmid het ambachtelijke van het smeden combineren met het kunstzinnige. Zo schreef de pas 21-jarige Rein op 2 januari 1982 zijn bedrijf ‘De smid van Soest’ in bij de KvK. 

Hij startte het bedrijf, samen met zijn vrouw Mirjam, aan de Dorresteinweg, maar verplaatste het al snel naar de karakteristieke locatie aan de Veldweg. Eerst waren er kleinere opdrachten, maar de werken werden steeds groter. Rein bleek behalve een vakman ook een ondernemer. In 2000 opende hij een winkel aan de Kerkstraat met smeedijzeren producten en fossielen. 

GEDEELDE LIEFDE Reins passie werkte aanstekelijk op zijn zoon Pascal en die kwam als 15-jarige bij hem in de smederij werken. Ze leerden als een goed team samen te werken, met een gedeelde liefde voor het ambacht. Pascal werd in 2013 mede-eigenaar en daar hoorde een nieuwe bedrijfsnaam bij: ‘Kunst-Siersmederij Rein Tupker & ZN’. Het bedrijf bleef groeien en bloeien door een combinatie van vakmanschap, altijd nieuwe ideeën en hard werken. Door die groei werd de locatie op de Veldweg te klein. Ze vonden in 2016 een geweldig onderkomen aan de Zuidergracht 50: een splinternieuwe en veel grotere smederij met een mooie showroom, en sinds kort ook een beeldentuin met eigen werk. 

MEESTERSMID Een groot compliment was de verkiezing in 2018 tot ‘beste bedrijf van Soest’. In 2019 sleepte Pascal de titel van ‘meestersmid’ in de wacht, als jongste van heel Nederland. In juli 2020 nam hij de smederij over. Hij leidt deze samen met zijn vrouw Carin, met dezelfde passie als Rein en Mirjam dat hebben gedaan. Rein is een andere droom gaan waarmaken; met zijn nieuwe onderneming ‘Rein Tupker Design’ legt hij zich toe op het vrije werk. Bij ‘Kunst-Siersmederij Rein Tupker’ werkt nu een team van 15 getalenteerde vakmensen. De smederij heeft als leerbedrijf veel leerlingen opgeleid in het vak.

NIEUWE IDEEËN Net als het bedrijf is het assortiment in de loop der jaren flink gegroeid. In de eerste jaren smeedde Rein kleinere zelfontworpen producten als haardroosters, gevelletters, zonne- en windwijzers, schoorsteenkappen, lantaarns en kandelaars. Maar het portfolio breidde gestaag uit met een focus op poorten, veranda’s, balkonhekken en grafmonumenten. Daar kwamen trappen/traphekken en (on)geïsoleerde deuren bij. Als nieuwste specialisatie richt Pascal zich op 100 procent bronzen deuren. Een andere focus ligt op de toegangshekken, die eventueel elektrisch bedienbaar zijn en in één dag geplaatst kunnen worden. De rode draad in de smederij is altijd geweest: steeds nieuwe ideeën uitwerken, in verschillende stijlen (organisch of strak, klassiek of modern) en materialen (met een specialisatie in brons, maar ook ijzer, koper of messing). En alles is 100 procent maatwerk. De basis daarbij is: puur vakmanschap, creativiteit en exclusiviteit.

INFORMATIE www.tupker.nl, tel. (035) 6021552 of 06-44025071.

advertentie
advertentie