Afbeelding
Foto: Shutterstock

Hoe vind ik betaald werk met dieren?

5 januari 2022 om 14:40 Partnercontent

Het is de droom van veel mensen: werken met dieren. Veel dierenliefhebbers hebben een eigen huisdier of brengen vaak een bezoek aan een dierentuin. Maar waarom zou je niet van je passie, je werk kunnen maken? Er zijn veel verschillende banen wat betreft werken met dieren. Van direct tot indirect contact, alles is mogelijk. 

Werk 1-op-1 met dieren

Wil jij graag elke dag in de buurt zijn van dieren en voor ze zorgen? Dan kun je je het beste verdiepen in een van de volgende beroepen: hondentrimmer, boswachter, dierenarts of dierenartsassistent, hondenuitlater of medewerker in een dierenwinkel. Bij een aantal van deze beroepen moet je je wel eerst laten omscholen. 

Hondentrimmer

Wil je graag jouw eigen bedrijf beginnen en heb je een passie voor honden? Dan kun je jouw eigen hondentrimsalon opstarten. Het is natuurlijk wel van belang om eerst de opleiding tot hondentrimmer te volgen. Bij deze opleiding leer je hoe je veilig en verantwoord honden in jouw trimsalon kunt ontvangen en helpen. Is een eigen bedrijf niet wat jij wilt? Dan kun je bij een bestaande salon aan de slag. 

Boswachter

Als boswachter ben je veel buiten en bescherm en beheer je de natuur. Bij deze baan hoort ook het bekeuren van overtreders. Verder zul je voorlichting geven en monitor je de planten, bomen, vogels en andere dieren. Dit is dus een baan voor echte natuur-en dierenliefhebbers. Het is wel nodig om eerst een erkende MBO of HBO opleiding te volgen voordat je van de natuur jouw werkplek kunt maken. 

Dierenarts of dierenartsassistent

Wil je graag dieren in nood helpen? Dan is een baan als dierenarts een goede keuze. Alleen moet je wel eerst een opleiding aan de universiteit volgen om dierenarts te worden. Deze opleiding duurt wel 6 jaar. Een goed alternatief is je om te laten scholen tot paraveterinair dierenartsassistent. Aeres Training Centre Barneveld biedt een uitgebreide opleiding tot dierenartsassistent aan. Tijdens deze opleiding van MBO niveau leer je alle facetten van het vak kennen. Als assistent zul je veel verschillende taken verrichten, van assisteren bij onderzoeken tot röntgenfoto’s maken. 

Dierenwinkel

In vrijwel elke stad in Nederland vind je een lokale dierenspeciaalzaak. Vaak worden er niet alleen voedsel en accessoires verkocht, maar ook dieren. Denk aan konijnen en vissen. Zelfs als er geen dieren worden verkocht in de winkel, kom je toch vaak in contact met dieren die samen met hun baasje de winkel bezoeken. 

Indirect werken met dieren

Wil je graag iets voor dieren doen, maar liever niet 1-op-1 met ze werken? Er zijn genoeg banen waarbij dit mogelijk is. Zo kun je werken als service medewerker of coördinator bij de dierenambulance. Je helpt dan indirect veel dieren in nood. Of draag je steentje bij als HR medewerker bij een grote dierenspeciaalketen, een dierenartspraktijk of bijvoorbeeld een dierentuin. Of je nu 1-op-1 met dieren wil werken, of je steentje indirect wil bijdragen, er zijn veel mogelijkheden. 

advertentie
advertentie