Na Sinterklaas wordt gezamenlijk de kerstboom opgezet en opgetuigd.
Na Sinterklaas wordt gezamenlijk de kerstboom opgezet en opgetuigd. Groot Emaus

Groot Emaus in Soest: ‘Een zo’n thuis mogelijke kerst’

21 december 2021 om 19:30 Maatschappelijk

SOEST Een zo ‘thuis mogelijk’ gevoel geven. Dat is wat Groot Emaus aan de Hellingweg de jongeren die er wonen biedt. Dat geldt extra voor de decembermaand waarin niet iedereen naar huis kan om de feestdagen met dierbaren te vieren.

Het orthopedagogisch behandelcentrum van ‘s Heeren Loo in Soest probeert tradities in ere te houden. ,,Twee dagen nadat Sinterklaas het land uit is wordt daarom op Hellingweg 1E de kerstboom opgezet. Samen met de jongeren. De één doet volop mee, de ander heeft er wat minder zin in. Maar aan het enthousiasme van de begeleiding ligt het niet. Met warme chocolademelk op tafel en kerstliedjes op de achtergrond tuigen zij samen met de jongeren de boom op”, zegt een woordvoerster.

GEZELLIG ,,Niet alle jongeren kunnen naar huis rond de kerstdagen”, vertelt begeleidster Michelle. ,,We maken het daarom zo gezellig mogelijk. Op eerste kerstdag brunchen we uitgebreid met zijn allen, kijken een kerstfilm en gaan ’s avonds gezellig gourmetten of uit eten, toen dat nog kon. Of we maken samen  lekkere hapjes. Wat we gaan doen en wat we gaan eten doen we altijd in overleg met de jongeren. Ook zorgen we ervoor dat er altijd vaste begeleiders aanwezig zijn. Dat is voor de jongeren heel fijn in deze toch al moeilijke tijden, zeker voor hen die niet naar huis kunnen.” 

KERSTCREATIES Kelsey, begeleidster op een andere groep, vertelt dat ze met kerst ’s avonds altijd een rondje maken door het Soesterkwartier in Amersfoort. ,,Het is prachtig om door de wijk te lopen en alle kerstcreaties in de tuinen te bewonderen. De jongeren kunnen daar ook echt van genieten.”

BEPERKING Bij ‘s Heeren Loo Groot Emaus wonen jongeren met een lichte verstandelijke beperking in de leeftijd van 6 tot 23 jaar die vanwege hun complexe problemen niet meer thuis kunnen wonen. Groot Emaus biedt ze veiligheid en structuur in hun leven. In Soest zijn vijf behandelgroepen in moderne woningen. De jongeren volgen therapie, gaan naar school, stage of werk en leren hun vrije tijd in te richten en op een goede manier te besteden. Alles is gericht op een toekomst waarin de jongere zo veel mogelijk mee kan doen in de maatschappij.

advertentie
advertentie